Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Κ.Βέττα: Να μην κινδυνέψουν ζωές παιδιών από την αδιαφορία της κυβέρνησης


«Καλλιόπη Βέττα: Να μην κινδυνέψουν ζωές παιδιών από την αδιαφορία της κυβέρνησης  - Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης για την υποστελέχωση της Παιδιατρικής κλινικής»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα «Η κυβερνητική ολιγωρία στη στελέχωση της παιδιατρικής κλινικής της Κοζάνης δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες και επιβάρυνση στους υφιστάμενους ιατρούς»

Στην ερώτηση, η οποία αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης αντίστοιχης που είχε κατατεθεί για τα συνολικά κενά στις κλινικές των νοσοκομείων της Π.Ε Κοζάνης, αναδεικνύει το πρόβλημα με τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στην Παιδιατρική κλινική του ΄΄Μαμάτσειου΄΄.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στα υπομνήματα των Νοσοκομειακών γιατρών και του αρμόδιου Προϊσταμένου, η κλινική καλύπτεται μόνο με μία θέση μόνιμου ιατρού, σε σύνολο πέντε οργανικών θέσεων, ενώ εργάζεται και μια επικουρική ιατρός της οποίας η σύμβαση λήγει σύντομα. Ως εκ τούτου, για να καλυφθούν οι ανάγκες γίνεται αναγκαστική μετάκληση ιδιωτών ιατρών, όσο και όταν είναι εφικτό, ενώ υπάρχουν τακτικές μετακινήσεις από όμορες ιατρικές δομές.

Ενδεικτικό της κυβερνητικής αδιαφορίας είναι ότι εδώ και δύο χρόνια, παρά τα σημαντικά κενά και τις αποχωρήσεις, δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση μόνιμου παιδιάτρου από την αρμόδια Υ.Π.Ε. γεγονός που έχε οδηγήσει στο να μην καλύπτεται πλήρως το εφημεριακό πρόγραμμα του Οκτωβρίου αλλά και, νομοτελειακά, των επόμενων μηνών.

Τέλος, όπως αναγράφεται, δημιουργούνται δύο προβλήματα: Το πρώτο, είναι η ψυχική και σωματική εξάντληση των υφιστάμενων ιατρών και το δεύτερο και περισσότερο ανησυχητικό, να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και ανησυχία για τα πιθανά σοβαρά περιστατικά υγείας των παιδιών της περιοχής.

Η κ. Βέττα δήλωσε: «Κατέθεσα σήμερα δεύτερη κοινοβουλευτική ερώτηση, έπειτα από την αντίστοιχη της 21ης Σεπτεμβρίου η οποία παραμένει αναπάντητη, για την δραματική υποστελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Κοζάνης.

​Η συγκεκριμένη κλινική αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας και λειτουργίας καθώς οι ελάχιστοι εναπομείναντες ιατροί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής.

Επιχείρησα να επικοινωνήσω με τον Διευθυντή της 3ης ΥΠΕ, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκρισή στο αίτημά μου να ενημερωθώ για τον προγραμματισμό προσλήψεων στην κλινική.

Αντιλαμβανόμενη πλήρως την σοβαρότητα των καταγγελιών των γιατρών, τονίζω ότι καθιστώ υπεύθυνη την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας για οποιαδήποτε δυστοκία στην περίθαλψη και τη νοσηλεία των παιδιών της περιοχής μας.

Εύχομαι να μην κινδυνέψει κάποιο παιδί, ούτε βέβαια να εξαντληθούν ακόμη περισσότερο οι υφιστάμενοι ιατροί, για να παρθούν κάποια μέτρα.

Σήμερα, τώρα πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες για την κάλυψη των θέσεων.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι εγκληματική για την υγεία των πολιτών της Π.Ε. Κοζάνης»

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: “Η κυβερνητική ολιγωρία στη στελέχωση της παιδιατρικής κλινικής της Κοζάνης δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες και επιβάρυνση στους υφιστάμενους ιατρούς”

Στις 21 Σεπτεμβρίου καταθέσαμε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα την υ-ποστελέχωση των νοσοκομείων της Π.Ε. Κοζάνης καθώς μεγάλο ποσοστό των οργανικών θέσεων παραμένει ακάλυπτο (Aρ. Πρωτ. 7565/21.09.22).

Στην ερώτηση, που παραμένει ως σήμερα αναπάντητη, θέσαμε εμφατικά το πρόβλημα της έλλειψης ιατρών στην παιδιατρική κλινική του Γ.Ν. Κοζάνης ΄΄Μαμάτσειο΄΄. Συγκεκριμένα, στην κλινική υπηρετεί ένας μόνιμος Επιμελητής Β΄, σε σύνολο πέντε οργανικών θέσεων και μια επικουρική ιατρός (η σύμβαση της οποίας λήγει στο τέλος του έτους) ενώ για καλυφθούν τα κενά υπάρχει μετακίνηση ιατρών από πα-ρακείμενες δομές, όπως και μετακλήσεις ιδιωτών ιατρών.

Ειδικότερα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φύγει 4 παιδίατροι, χωρίς να έχει προκηρυχθεί καμία θέση στους διαγωνισμούς που έχουν μεσολαβήσει. Ως εκ τούτου, οι υφιστάμενοι ιατροί αναγκάζονται να δου-λεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας καλύπτοντας μεγάλο αριθμό εφημεριών που ξεπερνά τον κατά τον νόμο ανώτερο αριθμό επιβαρύνοντας την ψυχική και σωματική τους υγεία και, παράλληλα, διακινδυνεύοντας την εύρυθμη και άρτια νοσηλεία των παιδιών-ασθενών.

Ήδη, με ανοιχτή επιστολή του, στις 10 Οκτωβρίου 2022, ο Προϊστάμενος της Παιδιατρικής κλινικής, α-νέδειξε τις ελλείψεις και την υποστελέχωση, τονίζοντας παράλληλα ότι το εφημεριακό πρόγραμμα του τρέχοντος μήνα, αλλά και των επόμενων, δεν μπορεί να καλυφθεί. Συγκεκριμένα, από τις 26-31 Οκτω-βρίου δεν καθίσταται δυνατόν να γίνουν εφημερίες στην Παιδιατρική κλινική, ενώ για τον επόμενο μήνα, τα κενά θα είναι ακόμη περισσότερα.

Επίσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί, μέσω ανακοίνωσης του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δυτι-κής Μακεδονίας, ανέδειξαν με την σειρά τους την ολιγωρία, ενώ εύλογα τονίζουν ότι η παιδιατρική νο-σηλεία έχει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που καθιστούν απαραίτητη την σταθερή και αδιάλειπτη σχέση μεταξύ ιατρού και παιδιού ακριβώς για να επιτευχθεί το αρτιότερο δυνατό επιστημονικό αποτέλεσμα.

Επειδή η ολιγωρία και οι καθυστερήσεις δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες της περιοχής και επιβαρύνουν υπέρμετρα το έργο των υφιστάμενων ιατρών,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιες ενέργειες θα κάνει ώστε να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις παιδιάτρων στο Γ.Ν. Κοζάνης;

2. Για ποιο λόγο δεν συμπεριλαμβάνονται στις προκηρύξεις της 3ης ΥΠΕ θέσεις παιδιάτρων;

3. Προτίθεται να ενσωματώσει ειδικά κίνητρα στις προκηρύξεις για την προσέλκυση μόνιμων παιδιάτρων στην περιοχή; 

 

H ερωτώσα Βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη

 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael