Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Κάτω από τα 100 δολάρια ξανά το πετρέλαιο με βουτιά 5%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12-7-2022

Πτωτικά κινείται και σήμερα το πετρέλαιο, καθώς η περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου σε συνδυασμό με την εκτίμηση για πιο αδύναμο outlook της ζήτησης το επόμενο έτος οδηγούν σε μπαράζ πωλήσεων που φέρνει τις τιμές κάτω και από τα 100 δολάρια.

Ειδικότερα, το Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου διαπραγματεύεται στα 102,27 δολάρια το βαρέλι με πτώση 4,5% ή 4,8 δολαρίων.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI Αυγούστου πραγματοποιεί επίσης βουτιά 4,86% και έχει χάσει ήδη τα 100 δολάρια, με κίνηση στα 99,06 ανά βαρέλι και απώλειες 5 δολαρίων.

Η κατακρήμνιση του ευρώ σε νέο χαμηλό 20ετίας που το φέρνει σχεδόν σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, σε συνδυασμό με τη νευρικότητα στις αγορές μετοχών ενόψει περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ενισχύουν τους φόβους για πλήγμα στη ζήτηση της ενέργειας.

Σημειώνεται ότι με το πετρέλαιο να τιμολογείται σε δολάρια, η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος λειτουργεί αρνητικά για τιμές καθώς το καθιστά πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων ισοτιμιών. 

Όπως αναφέρει και η Commerzbank σε σημείωμά της, "στη Δύση ο συνδυασμός των υψηλών τιμών της ενέργειας και των αυξανόμενων επιτοκίων τροφοδοτεί ανησυχίες για ύφεση που θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου".

Από την πλευρά του άλλωστε, ο ΟΠΕΚ προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί μεν το επόμενο έτος, αλλά με πιο αργό ρυθμό από ό,τι φέτος, στηρίζοντας μάλιστα την εκτίμησή του στον μεγαλύτερο περιορισμό της πανδημίας και την παγκόσμια οικονομία να διατηρεί αναπτυξιακή πορεία.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός ανέφερε στη μηνιαία του έκθεση ότι αναμένει η παγκόσμια ζήτηση να διαμορφωθεί στα 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023, ενώ για φέτος διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή του στα 3,36 βαρέλια.

Την ίδια ώρα, πολλές κινεζικές πόλεις υιοθετούν εκ νέους περιορισμούς για τον COVID-19, από παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων έως και lockdown, προκειμένου να περιορίσουν τα κρούσματα στη χώρα όπου εντοπίστηκε η εξαιρετικά μολυσματική νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.5.2.1.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, στη συνάντηση που θα έχει αυτή την εβδομάδα με τους ηγέτες του Περσικού Κόλπου στη Σαουδική Αραβία, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ζητήσει να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ.

Κάτι που παραμένει βέβαια αμφίβολο κατά πόσο θα συμβεί, με τους αναλυτές της Eurasia να επισημαίνουν ότι "η Σαουδική Αραβία δεν αναμένεται να προσθέσει σημαντικούς όγκους στην παραγωγή της βραχυπρόθεσμα, παρά την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, καθώς το Ριάντ θα δώσει προτεραιότητα στη δέσμευσή του για διαχείριση της αγοράς και διατήρηση της πλεονάζουσας ικανότητας για περίπτωση έκτακτης ανάγκης".

 

capital.gr

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael