Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

1ο Δημοτικό Σιάτιστας: Πασχαλινές λαμπάδες με θέμα τα σπάνια φυτά του Μπούρινου (εικόνες)

Στον πίνακα της τάξης γραμμένες οχτώ λέξεις. Τι να είναι άραγε; Ας προσπαθήσουμε όλοι να μαντέψουμε. Τι είναι αυτό που «κρύβουν»;

Η σκέψη ενός παιδιού πάει στα 8 σπάνια φυτά του Μπούρινου. Αυτό είναι. Κι αυτό γίνεται θέμα για τις πασχαλινές λαμπάδες που στη συνέχεια φιλοτεχνούν με ενθουσιασμό και μεράκι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, με εμψυχωτή τον δάσκαλό τους, κ. Μιχάλη Δούβλο. 

Ίριδα του Ράιχενμπαχ, Εσπερίς του Ρέχιγκερ, Όνοσμα, Ινούλα η λογχόφυλλη,  Αμάραντος, Τουλίπα η νότια, Μούσκαρι, Κόκκινος κρίνος. 8 σπάνια φυτά του Μπούρινου, κάποια από αυτά μοναδικά στον κόσμο, στολίζουν τις πασχαλινές λαμπάδες των παιδιών. Η πλάση ανθίζει και περιμένει την Ανάσταση. 

Το όρος Μπούρινο, ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης, στέκει ολόρθο απέναντι από τη Σιάτιστα, με υψόμετρο στα 1.866μ. Είναι γνωστό στους βοτανολόγους της Ευρώπης για τα σπάνια αγριολούλουδά του κι έχει ενταχθεί στο NATURA 2000 με στόχο την προστασία του.

Ανεβαίνοντας για τον Μπούρινο, συναντάει κανείς τη «Βρύση του έρωτα». Λέγεται ότι τα νερά της είναι τα δάκρυα της νεράιδας που ερωτεύτηκε έναν βοσκό.
Ορειβάτες και λάτρεις της φύσης μπορούν να γνωρίσουν τον σπάνιο αυτό θησαυρό της φύσης και να απολαύσουν την απίστευτη θέα από το καταφύγιο που διατηρεί στον Μπούρινο ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας.

Πηγή: siatistanews.gr (ιστοσελίδα της κας Ρηνούλας Ζωγράφου και της ομάδας της)
Φωτογραφίες φυτών: κ. Γιώργος Λογδανίδης, φωτογράφος
Καθοδήγηση: κ. Σάκης Μπούρτσος, Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας
Ευχαριστούμε θερμά όλους.


Κάπως έτσι, γνωρίζουμε καλύτερα το γράμμα Ο από το τραγούδι της Αλφαβήτας της Σιάτιστας:

«Όμικρον… Όρος Μπούρινο κι οχτώ, σπάνια φυτά εδώ».

Η τάξη μετατρέπεται σε ένα μικρό εργαστήριο πασχαλινών λαμπάδων και η γνωριμία με τα σπάνια φυτά του Μπούρινου γίνεται ακόμη πιο ισχυρή. Μένει να τα δούμε κι από κοντά.

Καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο!

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael