Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Μάκης Βαχτσεβάνος, ο Κοζανίτης μαέστρος, δημιουργός της μεικτής χορωδίας «ΕΛΙΜΕΙΑ»...

 

Ο μουσικός που διέδωσε την χορωδιακή μουσική του Γιάννη Δόδουρα! 

του 

Ο κόσμος της μουσικής, είναι σίγουρα ένα φως στην καθημερινότητα των ανθρώπων, που λέγεται ζωή. Η μουσική κάνει το πέρασμά μας από την ζωή πιο όμορφο, βοηθώντας να ξεπεράσουμε εμπόδια που βρίσκονται στον δρόμο μας!

Στην μουσική κρύβονται συναισθήματα & αυτό μας βοηθά να ξαναθυμηθούμε ευχάριστες αναμνήσεις. Έτσι, δεν είναι τυχαίο, που η μουσική εντάσσεται στον πολιτισμό μιας χώρας. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα που μεταδίδει μηνύματα, τα οποία δεν καταλαβαίνουμε χωρίς μελωδία!

Η μουσική παιδεία, έχει το βάθος της στην εποχή του Αριστοτέλη. Όπως αυτός μας το παρουσίασε στα “Πολιτικά” του, όπου το μάθημα της μουσικής αποτελούσε τον κύριο άξονα της καθημερινής εκπαίδευσης & ο φιλόσοφος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία της εκμάθησής του!

Αυτό τον ρόλο παίζουν σήμερα τα “μουσικά σχολεία”, στο πλαίσιο των οποίων οι μαθητές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν, να αποδίδουν & να κατανοούν την μουσική. Μέσα από κάποιο μουσικό όργανο η τραγουδιού, πρακτικά ή θεωρητικά, μέσα από μια παρτιτούρα, μελέτη μουσικής ιστορίας, που συμπληρώνονται άμεσα στην πράξη.

Το να έχει κάποιος μουσική παιδεία, δηλαδή ολοκληρωμένες γνώσεις πάνω στην μουσική, θεωρείται ξεχωριστή αρετή. Με την μουσική γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι & αυτό είναι το ωφέλιμο!

Γι αυτό στην αρχαιοελληνική πραγματικότητα, οι έννοιες παιδεία & μουσική, ήταν περίπου ταυτόσημες!

Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας & κυρίως στην “μουσική” Κοζάνη.!

Η μουσική Κοζάνη δείχνει ιδιαίτερη αγάπη & ευαισθησία στον τομέα της μουσικής, από τους χρόνους ακόμα της τουρκοκρατίας!

Κοζανίτης στην καταγωγή ήταν ο διεθνούς φήμης μαέστρος Χέρμπερτ Έρνστ Φον Κάραγιαν (1908 – 1989). Επίσης στην μουσική διέπρεψαν οι Κοζανίτες Κώστας Λιόντας, Γιάννης Δόδουρας, αδερφοί Κουτσιμάνη, Μάκης Βαχτσεβάνος, κ.ά.

Η ανδρική χορωδία “Άγιος Νικόλαος” (1936), ξεκίνησε με πρώτο μαέστρο τον Γιάννη Δόδουρα & συνέχισε με τον Νικόλαο Λιούφη, τους Μάκη Βαχτσεβάνο & Πάρη Καραχάλιο!

https://i.imgur.com/r0ZyiiZ.jpeg

Όλοι τους άξιοι στον τομέα της μουσικής, αλλά θα ασχοληθούμε εδώ ειδικά με τον “δικό μας” ΜΑΚΗ ΒΑΧΤΣΕΒΑΝΟ (1928 – 1992).

Είχε ο Μάκης Βαχτσεβάνος μουσική αντίληψη. Μαθητής ακόμη Γυμνασίου, σε καιρούς δίσεκτους, δίδασκε στους συμμαθητές του τραγούδια κλασικών μουσικών, με την βοήθεια ενός παμπάλαιου αρμονίου!

Στα 17 του χρόνια, διηύθυνε την εκκλησιαστική χορωδία “Άγιος Νικόλαος”, την οποία οδήγησε σε θρίαμβο το 1961, αποσπώντας το 2ο βραβείο στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορωδιών!

Το 1964 δημιούργησε στην Κοζάνη την μεικτή χορωδία “ΕΛΙΜΕΙΑ”, με την οποία έδωσε σερά συναυλιών & αποθεώθηκε κυριολεκτικά το ανδρικό τμήμα, όταν έψαλε στα εγκαίνια του διορθοδόξου κέντρου της Γενεύης! Ανεκτίμητη ήταν η προσφορά του στην διάσωση της χορωδιακής μουσικής του Γιάννη Δόδουρα!

Να σημειωθεί, πως, ως Δ/ντής της χορωδίας “ΕΛΙΜΕΙΑ”, δημιουργός της οποίας ήταν ο ίδιος, δεν δέχτηκε ποτέ να έχει μισθό! Ανιδιοτελής η προσφορά του, για την αγάπη του στην μουσική. Την πληροφορία αυτή μας την είχε εκμυστηρευθεί η η αδερφή του & θεία μας Νίκη!

Η ζωή του μεγάλου αυτού μαέστρο, “έσβησε” μέσα στον ύπνο. Προκάλεσε σε όλη την Κοζάνη ένα βαθύτατο αίσθημα θλίψης το άγγελμα του θανάτου του, την 18η Φεβρουαρίου 1992.

Εν κατακλείδι, ο Μάκης Βαχτσεβάνος, ήταν ένας σημαντικός μαέστρος από την Κοζάνη (η καταγωγή του πατέρα & του παππού του από την Γαλατινή Βοΐου), ο οποίος δημιούργησε την μεικτή χορωδία “ΕΛΙΜΕΙΑ”, το 1964.

Είχε εξαιρετική μουσική αντίληψη & προσέφερε πολλά στην διάσωση της χορωδιακής μουσικής του Γιάννη Δόδουρα. Διηύθυνε επίσης την εκκλησιαστική χορωδία “Άγιος Νικόλαος”.

Η προσφορά του στην μουσική υπήρξε ανεκτίμητος & ανιδιοτελής!

ΠΗΓΗ: “Ο Νομός Κοζάνης στον χώρο &  & στον χρόνο”, του Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου & προσωπικές μαρτυρίες της Νίκης Βαχτσεβάνου.

Top Post Ad

 

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael