Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ψυχική υγεία: Οι συνήθειες που μας γεμίζουν στρες και κόπωση

Κάποιες συνήθειές μας αποτελούν κοινά λάθη που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική μας υγεία. Κι ενώ όλοι μας έχουμε δικαίωμα στο λάθος, είναι σημαντικό να το αναγνωρίζουμε και να προχωράμε σε θετικές αλλαγές.

Ας δούμε τι πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε για να κερδίσουμε συνολική ευεξία και να βλέπουμε την αισιόδοξη πλευρά της ζωής.

Βασικά λάθη που βλάπτουν την ψυχική μας υγεία

Κακός ύπνος

Ο ύπνος είναι πηγή σωματικής και συναισθηματικής ανθεκτικότητας. Βοηθά στη διατήρηση των γνωστικών μας δεξιοτήτων, όπως η προσοχή, η μάθηση και η μνήμη. Η απώλειά του μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε αδύναμοι, μη συγκεντρωμένοι και ευάλωτοι ακόμη και μπροστά στην αντιμετώπιση σχετικά ασήμαντων στρεσογόνων καταστάσεων.

Αποδεδειγμένα, ο ύπνος επηρεάζει κατά μεγάλο βαθμό και την ψυχική μας υγεία γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να χαρίζουμε στον εαυτό μας κάθε βράδυ έναν ποιοτικό ύπνο 7 με 9 ωρών.

Έλλειψη άσκησης

Η άσκηση βελτιώνει την ψυχική υγεία μειώνοντας το άγχος και την αρνητική διάθεση και τονώνοντας την αυτοεκτίμηση και τη γνωστική λειτουργία.

Η τακτική γυμναστική μπορεί να μειώσει τη θλίψη που ενδεχομένως αισθανόμαστε απελευθερώνοντας ενδορφίνες και άλλες χημικές ουσίες που μας κάνουν να νιώθουμε ήρεμοι κι ευτυχισμένοι.

Συνιστάται επομένως, ακόμη κι αν δεν είμαστε λάτρεις του είδους, να ενσωματώσουμε έστω απλές μορφές άσκησης όπως το περπάτημα στην καθημερινή μας ρουτίνα.

Νοοτροπία αποτυχίας

Oι αρνητικές σκέψεις σας αποθαρρύνουν από το να θέσετε στόχους, μειώνουν την αξία των φυσικών σας ταλέντων και μεγεθύνουν τα λάθη που φυσιολογικά, όπως όλοι οι άνθρωποι, κάνετε.

Τονώστε την αυτοπεποίθησή σας αναγνωρίζοντας τα μικρά καθημερινά σας επιτεύγματα και μην είστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας μιας και η αποτυχία είναι, πέραν από σχετική, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής.

Υπερβολική χρήση των social

Η υπερβολική χρήση των social media μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική υγεία σας χωρίς καν να το καταλάβετε και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Μην το παρακάνετε. Μπορείτε να παραμείνετε ενημερωμένοι για τα τρέχοντα νέα χωρίς να είστε πάνω από το κινητό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Παραβλέπετε συμπτώματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία

Η αποφυγή και η παράβλεψη συμπτωμάτων όπως ο πονοκέφαλος, η πεσμένη διάθεση, ο διαταραγμένος ύπνος κ.λπ. είναι μια «τιμωρία» για τον εαυτό σας και την ψυχική σας υγεία.

Μη διστάζετε να μοιραστείτε ό,τι σας απασχολεί με τους κοντινούς σας ανθρώπους και να επισκεφθείτε έναν ειδικό για να ξεπεράσετε τυχόν προβλήματα που νιώθετε πως μόνοι είναι αδύνατο να διαχειριστείτε.

Προσπερνάτε το στρες

Όλοι βιώνουμε άγχος στην καθημερινότητά μας. Όταν όμως αυτό διαρκεί για εβδομάδες ή μήνες δεν πρέπει να το αγνοούμε.

Διαχειριστείτε το στρες και μην το αφήνετε να σας κυριεύει. Επιλέξτε το δρόμο του διαλογισμού, της επικοινωνίας, της επαφής με τη φύση, της ισορροπημένης διατροφής.

Στο τέλος της ημέρας, αναρωτηθείτε: Αξίζει άραγε να τα παίρνετε όλα τόσο σοβαρά…;

Ανισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

Όταν εργάζεστε πολλές ώρες, ενεργείτε εις βάρος της προσωπικής σας ζωής. Όσο δύσκολο κι αν είναι, προσπαθήστε να βρείτε τη χρυσή τομή. Μια κατάσταση ισορροπίας στην οποία θα δίνετε προτεραιότητα τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική σας ζωή για να αισθάνεστε πλήρεις.

Κι αν αυτό δεν είναι κάθε μέρα εφικτό, ξεκλέψτε αυτή τη λίγη ώρα που σας απομένει για να επικοινωνήσετε, να συνδεθείτε και να αγκαλιάσετε τους αγαπημένους σας. 

 

vita.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael