Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Στο τραπέζι αλλαγές στο επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ και σε άλλες παροχές

Επανεξετάζονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ στο πλαίσιο ενίσχυσης των πιο αδύναμων ώστε να αποτελέσουν κίνητρα για το δημογραφικό.

Ειδικότερα εξετάζεται ακόμη και αύξηση των ποσών των επιδομάτων όπως το επίδομα παιδιού για να αποτελέσει κίνητρο για τα ζευγάρια. Ωστόσο αυτό που θα μετράει είναι αν λαμβάνει κάποιος ένα επίδομα ή λαμβάνει περισσότερα. Για την αύξηση των επιδομάτων παιδιού θα ληφθούν υπόψη και τα πρόσθετα επιδόματα που λαμβάνει ο δικαιούχος όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης.

Επιστημονική ομάδα, στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ήδη επεξεργάζεται τις αυξήσεις οι οποίες θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων στους ευάλωτους με μικρό εισόδημα που έχουν πραγματικά ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση και σε αυτούς που λαμβάνουν πολλά επιδόματα.

Στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθεί και αργότερα στον πρωθυπουργό και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό θα περιλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες- δέσμη οικονομικών και φορολογικών μέτρων για την στήριξη των οικογενιών με παιδιά, αλλά και κίνητρα για να δημιουργήσουν οικογένεια τα νέα ζευγάρια. Οι κεντρικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου αφορούν:

  • μέτρα για την στήριξη των γονιών και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής,
  • έμφαση στις νέες θέσεις εργασίας με επίκεντρο τη γυναίκα και τους νέους,
  • στεγαστικά προγράμματα για την υποστήριξη κυρίως των νέων και των ευάλωτων ομάδων,
  • πρωτοβουλίες για το ζήτημα της υπογονιμότητας,
  • επαναπατρισμό των νέων ανθρώπων που άφησαν τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.

Στις ενέργειες του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για το 2024 εντάσσονται:

- Η δημιουργία Παρατηρητηρίου για τη Δημογραφία και την Οικογένεια, με στόχο τη συγκέντρωση και αξιολόγηση στοιχείων και δεδομένων δημογραφικού χαρακτήρα για την αποτύπωση των αναγκών ανά Περιφέρεια και τον σχεδιασμό μέτρων και δράσεων.

- Η εφαρμογή και σταδιακή ανάπτυξη του δικτύου για το «Σπίτι της Οικογένειας», με στόχο την στήριξη της οικογένειας, την προώθηση της ενεργού γήρανσης και την ενθάρρυνση της διαγενεακής αλληλεγγύης.

- Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και για τις γυναίκες, τόσο στο μέτωπο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όσο και στο θέμα των αδειών, της τηλεργασίας και της δημιουργίας δομών φροντίδας βρεφών εντός των επιχειρήσεων. Η εξισορρόπηση οικογενειακής και εργασιακής ζωής, οι ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες, αλλά και η ενίσχυση της απασχόλησης για τις μητέρες συνιστούν επίσης μέρος των πρωτοβουλιών που δρομολογούνται.

Ταυτόχρονα θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της εργασίας για πολίτες κάτω των 30 ετών, ώστε να ξεκινήσουν την εργασιακή τους πορεία και να μπορούν να έχουν προοπτικές δημιουργίας οικογένειας.

 

dnews.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael