Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν πίνουμε υπερβολικό νερό – Είναι επικίνδυνο, λένε οι ειδικοί

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα - Εύκολο τεστ για να το βρείτε

Τα οφέλη για την υγεία του πόσιμου νερού είναι πολλά, αλλά το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο. Ένα άρθρο του Vanity Fair που μοιράζεται λεπτομέρειες για την φυσική κατάσταση και τη διατροφή του Chris Pratt προκάλεσε ανησυχία πρόσφατα λόγω της ανησυχητικής ποσότητας νερού που λέγεται ότι έπινε καθημερινά ο ηθοποιός.

Η δημοσίευση ανέφερε αρχικά ότι ο Chris Pratt πίνει 200 ​​φλιτζάνια νερό την ημέρα. Ωστόσο, αργότερα τροποποίησαν το άρθρο, εξηγώντας ότι ο Pratt πίνει στην πραγματικότητα περίπου28 γραμμάρια νερό ανά κιλό του σωματικού του βάρους – και τον συμβούλεψε ένας διατροφολόγος.

Δεδομένου ότι ο Pratt ζυγίζει πάνω από 90 κιλά, αυτό είναι περισσότερα από 5,6 λίτρα νερού την ημέρα. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αυτή είναι μια επικίνδυνη ποσότητα και μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από το νερό. Η δηλητηρίαση από το νερό όπως είναι επίσης γνωστή, έγινε θέμα συζήτησης το καλοκαίρι, όταν πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν να έχουν σοβαρό πρόβλημα αφού δοκίμασαν την πρόκληση 75 Hard TikTok. Εκτός από την ενθάρρυνση των ανθρώπων να αναπτύξουν άλλες κάπως ακραίες συνήθειες υγείας και φυσικής κατάστασης, η τάση περιλαμβάνει την κατανάλωση 3,7 λίτρων την ημέρα – ποσότητα που θα μπορούσε να σας κάνει να αρρωστήσετε.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από την υπερβολική κατανάλωση νερού

Το πόσιμο νερό φαίνεται ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, αυξάνει τα επίπεδα φυσικής ενέργειας και ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά αποδεικνύεται ότι μπορεί να είστε πολύ ενυδατωμένοι. Η Bari Stricoff, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο WellEasy, δηλώνει «αιφνιδιασμένη» από τους ισχυρισμούς ότι ο Pratt καταναλώνει περισσότερα από 5,6 λίτρα νερό την ημέρα. «Είναι μια σημαντική ποσότητα νερού, ακόμη και για κάποιον που είναι δραστήριος και ζυγίζει πάνω από 200 κιλά», λέει.

«Η φόρμουλα “28 γραμμάρια νερού ανά 50 γραμμάρια σωματικού βάρους” μπορεί να λειτουργήσει για μερικούς, αλλά συνήθως δεν συνιστάται και μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο». Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία. Ουσιαστικά, η υπονατριαιμία είναι μια ανισορροπία όπου υπάρχει μια ασυνήθιστα χαμηλή συγκέντρωση νατρίου στο αίμα. Ο Stricoff λέει ότι αυτό είναι επικίνδυνο επειδή το νάτριο είναι ένας βασικός ηλεκτρολύτης που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, της λειτουργίας των νεύρων και των μυϊκών συσπάσεων. «Το νάτριο βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας του υγρού μέσα και έξω από τα κύτταρα μας και όταν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα γίνονται επικίνδυνα χαμηλά, το νερό μετακινείται από το αίμα στα κύτταρά μας για να προσπαθήσει να εξισορροπήσει τη συγκέντρωση. Αυτή η εισροή προκαλεί τα κύτταρα να διογκωθούν», εξηγεί. Όταν τα κύτταρά σας διογκώνονται, μπορεί να αντιμετωπίσετε πολλές δυσάρεστες –και σε ορισμένες περιπτώσεις– απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες. Αυτά περιλαμβάνουν:
  • Ναυτία και εμετός
  • Πονοκέφαλος
  • Κούραση
  • Λήθαργος
  • Κράμπες στους μύες
  • Μυικοί σπασμοί
Στο πιο ακραίο άκρο του φάσματος, θα μπορούσατε να έχετε μια κρίση ή ακόμα και να καταλήξετε σε κώμα. Εάν επρόκειτο να συνεχίσετε να πίνετε υπερβολικές ποσότητες νερού μακροπρόθεσμα, η χρόνια υπονατριαιμία είναι ένας κίνδυνος. «Με την πάροδο του χρόνου, τα σταθερά χαμηλά επίπεδα νατρίου μπορεί να έχουν επιζήμια αποτελέσματα», προειδοποιεί ο Stricoff. «Αυτά περιλαμβάνουν νευρολογικά ζητήματα όπως επίμονους πονοκεφάλους, γνωστικές διαταραχές και σε σοβαρές περιπτώσεις νευρολογική βλάβη». Σύμφωνα με την Jane Hutton, διατροφολόγο στο The Functional Foodie, το να κάνεις τη συνήθεια να πίνεις πολύ νερό μπορεί επίσης να επιβαρύνει τα νεφρά σου και να επιταχύνει τη μείωση της νεφρικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου, μεταδίδει το Healthline.

«Η υπερβολική πρόσληψη υγρών μπορεί να ξεπεράσει την ανάγκη για μπάνιο, επηρεάζοντας τις συγκεντρώσεις υγρών στο σώμα και τα κύτταρα και τις αναλογίες ηλεκτρολυτών και ασκώντας επιπλέον πίεση στα νεφρά», σημειώνει. «Αν πίνουμε περισσότερο από ό,τι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα νεφρά μας, η περίσσεια πρέπει να πάει κάπου και θα διανεμηθεί στους ιστούς και στα ενδοκυτταρικά υγρά και στα κύτταρα, αραιώνοντας τους ηλεκτρολύτες και απορρίπτοντας τη λειτουργία μας».

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι πρέπει να πίνετε οκτώ ποτήρια ή δύο λίτρα νερό την ημέρα. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει αυστηρός και γρήγορος κανόνας για το πόσο νερό πρέπει να πίνετε κάθε μέρα. Είναι πραγματικά πολύ ατομικό και εξαρτάται, εν μέρει, από τον τρόπο ζωής σας. Εξετάζοντας συγκεκριμένα τις συνήθειες κατανάλωσης νερού του Pratt, ο Stricoff λέει ότι όταν αποφασίζετε πόσα υγρά χρειάζεστε την ημέρα, πρέπει να λάβετε υπόψη το ευρύτερο πλαίσιο της ζωής σας.

«Η ένταση και η διάρκεια των προπονήσεων του Pratt, η πιθανή χρήση μεθόδων αποκατάστασης όπως οι σάουνες, ακόμα και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η θερμότητα μπορούν όλα να επηρεάσουν τις ανάγκες ενυδάτωσης. Για παράδειγμα, αν διέμενε σε ζεστό περιβάλλον ή ήταν καλοκαίρι, η μεγαλύτερη πρόσληψη νερού θα ήταν πιο δικαιολογημένη», σημειώνει. Ακόμα, 5,6 λίτρα ή περισσότερα την ημέρα είναι υπερβολική ποσότητα για τους περισσότερους ανθρώπους. Δεδομένης της μεταβλητότητας στις ατομικές ανάγκες, ο Stricoff λέει ότι μια πιο προσαρμοσμένη προσέγγιση είναι η καλύτερη. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη παράγοντες όπως η σύσταση του σώματός σας.

«Τα μεγαλύτερα άτομα ή αυτά με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα απαιτούν συνήθως περισσότερα υγρά από τα μικρότερα άτομα ή εκείνα με υψηλότερο ποσοστό λίπους», επισημαίνει ο Stricoff. Το να είστε σωματικά δραστήριοι και να ζείτε σε ζεστές, υγρές συνθήκες μπορεί επίσης να σημαίνει ότι πρέπει να πίνετε περισσότερο για να νιώθετε ενυδατωμένοι, ενώ ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, μπορεί επίσης να αυξήσουν τη δίψα. Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο ενυδάτωσής σας είναι η διατροφή σας. «Η διατροφή και άλλες γενικές συνήθειες τείνουν να διέπουν το τι πίνουμε. Για παράδειγμα, εάν τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το νερό είναι ένα συστατικό αυτών που μετράει για την πρόσληψή σας», εξηγεί ο Hutton. Από την άλλη πλευρά, εάν τρώτε πολλά πικάντικα ή αλμυρά φαγητά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι διψάτε περισσότερο.

Πώς να μετρήσετε τα επίπεδα ενυδάτωσης σας

Το να αποφασίσετε πόσο νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα περιλαμβάνει κάποια δοκιμή και λάθος και δεν είναι πάντα εύκολο να πείτε αν είχατε πολύ ή πολύ λίγο. «Το χρώμα των ούρων σας είναι ο καλύτερος δείκτης», λέει ο Hutton. «Ένα χρώμα που μοιάζει με άχυρο είναι σχεδόν σωστό. Πολύ χλωμό, και πίνετε πάρα πολύ. Πολύ σκούρο, και μάλλον πρέπει να πιείτε λίγο περισσότερο.»

«Θυμηθείτε, εάν διψάτε, έχετε ήδη αφυδατωθεί, οπότε είναι καλύτερο να δοκιμάσετε να πίνετε ένα ποτό με κάθε γεύμα ή σνακ και ίσως ένα μέτριο μπουκάλι νερό για να το πίνετε όλη την ημέρα», προσθέτει. Το πόσο συχνά χρειάζεται να ουρείτε μπορεί επίσης να σας πει πολλά για το πόσο πραγματικά ενυδατωμένοι είστε. «Κατά μέσο όρο, ένα καλά ενυδατωμένο άτομο μπορεί να ουρεί κάθε 3-4 ώρες. Εάν είναι λιγότερο συχνό και σε μικρότερες ποσότητες, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει αφυδάτωση», λέει ο Stricoff. Αντίθετα, αν κάποιος βρει τον εαυτό του να ουρεί κάθε ώρα ή ακόμα πιο συχνά, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι έχετε φτάσει τα πράγματα στα άκρα.

Σε τελική ανάλυση, η ενυδάτωση είναι ένας βασικός παράγοντας για να παραμείνετε υγιείς, αλλά είναι πιθανό να έχετε πάρα πολλά καλά πράγματα. Ένας από τους καλύτερους δείκτες των επιπέδων ενυδάτωσης έγκειται στο πώς νιώθετε. «Θα πρέπει να νιώθετε ήρεμοι, ενεργητικοί και ξεκάθαροι, όχι να βιάζεστε συνεχώς στην τουαλέτα», υποθέτει ο Χάτον. Έτσι, η πανάρχαια παροιμία για τα πάντα με μέτρο εξακολουθεί να είναι αληθινή – ακόμα και για κάτι φαινομενικά τόσο ακίνδυνο όσο το πόσιμο νερό.

 

newsbeast.gr


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael