Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Το ΚΚΕ για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις καλλιέργειες εξαιτίας των βροχοπτώσεων

Περιοχή του Βελβεντού της Π.Ε. Κοζάνης και Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις καλλιέργειες εξαιτίας των βροχοπτώσεων στην περιοχή του Βελβεντού της Π.Ε. Κοζάνης και Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες στο Βελβεντό Κοζάνης και στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου Φλώρινας (Βεγόρα, Φαράγγι, Μανιάκοι, Πελαργός, Αντίγονο) μετά τις σοβαρές καταστροφές που έγιναν σε δενδροκαλλιέργειες (ροδάκινα, μήλα, νεκταρίνια) από τις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το διάστημα 4 με 7 Σεπτέμβρη από την κακοκαιρία Daniel.

Η καταστροφή είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, όπως το Βελβεντό, ολική. Υπάρχει έντονη πτώση καρπών αλλά και «σάπισμα» των καρπών που έχουν μείνει στα δέντρα.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραγωγή βρισκόταν στο στάδιο της συγκομιδής με αποτέλεσμα οι αγρότες να μείνουν χωρίς παραγωγή άρα χωρίς εισόδημα. Ενώ σημαντικό είναι ότι οι αγρότες έχουν ήδη κάνει το σύνολο των εξόδων παραγωγής και μάλιστα σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πάρα πολύ.

Το βασικό ζήτημα είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ με ευθύνη της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, όπως σε αυτή την περίπτωση που οι παραγωγοί έχουν πληγεί από βροχοπτώσεις και δεν θεωρείται ζημιογόνο αίτιο.

Την ίδια ώρα αναδεικνύεται ότι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων προστασίας της παραγωγής τους από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και με την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών που θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής παρά τις υποσχέσεις που μοίραζε η κυβέρνηση .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

- Να καταγραφούν - εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές, να δοθούν προκαταβολές και να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100%, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες.

-Να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων.

- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές της παραγωγής τους.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Top Post Ad

---------------
 

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael