Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πιο ακριβό το ρεύμα από τον Μάιο

Πως διαμορφώνεται ο λογαριασμός ρεύματος για μονοφασικές και τριφασικές συνδέσεις.

Αυξήσεις στις χρεώσεις του δικτύου διανομής ρεύματος που πληρώνουν τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς τους αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πρόκειται για μία εκ των ρυθμιζόμενων χρεώσεων η οποία εισπράττεται από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και προορίζεται για επενδύσεις και άλλες δαπάνες της εταιρείας.

Η ΡΑΕ με απόφασή της στις 30 Μαρτίου προχώρησε σε αναπροσαρμογή των χρεώσεων που αφορούν την ισχύ σύνδεσης και την ενέργεια.

Οι νέες τιμές θα αρχίσουν να τρέχουν από την 1η Μαΐου

Συγκρίνοντας τις νέες με τις τρέχουσες χρεώσεις το συνολικό κόστος που θα πληρώνει ένα νοικοκυριό με μονοφασική σύνδεση ισχύος 8 kVA θα ανέβει κατά 22%.

Μία οικογένεια που ηλεκτροδοτείται με τριφασική σύνδεση ισχύος 25 kVA θα επιβαρυνθεί κατά περίπου 77%. Ωστόσο στο συνολικό κόστος του λογαριασμού ρεύματος (μόνο οι ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) για την πρώτη περίπτωση η συνολική επιβάρυνση είναι της τάξεως του 2,5% και για τη δεύτερη περίπτωση 7,5%.

Τι αλλάζει, λοιπόν, από την 1η Μαΐου;

Μέχρι τώρα οι οικιακοί καταναλωτές της χαμηλής τάσης πληρώνουν για το δίκτυο διανομής ένα ποσό. Αυτό προκύπτει με υπολογισμούς που βασίζονται στη μοναδιαία πάγια χρέωση και σήμερα είναι στα 0,52 ευρώ/KVA καθώς και στη μοναδιαία χρέωση ενέργειας, η οποία σήμερα είναι στα 0,02130 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Με έναν μαθηματικό τύπο, ο οποίος η αλήθεια είναι πως απαιτεί μυημένους στην ηλεκτρική ενέργεια για να τον επιβεβαιώσουν, προκύπτει το συνολικό ποσό των χρεώσεων του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αύξηση 752,7%

Η ΡΑΕ με απόφασή της αναπροσαρμόζει τις προαναφερόμενες χρεώσεις. Η πρώτη (μοναδιαία πάγια χρέωση) εκτοξεύεται… στα 4,434 ευρώ/ΚΑ. Πρόκειται για αύξηση 752,7%. Η δεύτερη μοναδιαία χρέωση ενέργειας αντίθετα μειώνεται κατά 33,5% στα 0,01415 ευρώ ανά κιλοβατώρα:

Το ετήσιο ποσό χρέωσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που θα πληρώσει ένα νοικοκυριό με μονοφασική σύνδεση ισχύος 8 KVA και ετήσια κατανάλωση 2.592 κιλοβατωρών είναι στα 72,148 ευρώ μετά την απόφαση της ΡΑΕ. Με τις τρέχουσες τιμές πληρώνει 59,37 ευρώ.

Η αύξηση αυτή είναι της τάξεως του 22%.

Σύμφωνα με παράδειγμα που υπολόγισε το allazorevma.gr, μία οικογένεια που ζει σε κατοικία με τριφασική σύνδεση 25 kVA και ετήσια κατανάλωση ρεύματος 3.750 κιλοβατωρών θα πληρώσει συνολικό ποσό για τις χρεώσεις του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας 173,75 ευρώ. Με τις τρέ χουσες χρεώσεις πληρώνει 98,45 ευρώ. Η αύξηση είναι 77%. Στο σύνολο του λογαριασμού η επιβά- ρυνση είναι 7,5%.

Η τελευταία αναπροσαρμογή των χρεώσεων δικτύου διανομής ήταν το 2020 όταν το ποσό που ζήτησε ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν στα 743,59 εκατ. ευρώ.

 

dikaiologitika.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael