Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πρέσπα: Έφθασαν οι πρώτοι αγριοπελεκάνοι (φωτο)

Αισιοδοξία επικρατεί για την αποικία αργυροπελεκάνου φέτος στον υγρότοπο της Μικρής Πρέσπας. Η αποικία του αργυροπελεκάνου είχε αποδεκατιστεί πριν από έναν χρόνο από τη γρίπη των πτηνών. Ήδη, από τα μέσα Ιανουαρίου, περίπου 600 πουλιά επέλεξαν την περιοχή για να φωλιάσουν, δίνοντας και πάλι ζωή στις λίμνες και τον ουρανό της Πρέσπας.

Υπενθυμίζεται ότι η αποικία αργυροπελεκάνου της Πρέσπας αποτελούσε τη μεγαλύτερη στον κόσμο. Ωστόσο, η περσινή καταστροφική επιδημία της γρίπης των πτηνών την αποδεκάτισε, σκοτώνοντας σχεδόν 2000 ενήλικα πουλιά, δηλαδή πλέον του 60% του αναπαραγωγικού πληθυσμού.

«Προς το παρόν πηγαίνει καλά η αναπαραγωγική περίοδος, η οποία τελειώνει στα μέσα Απριλίου, αλλά η αγωνία μας παραμένει, τόσο για τον αριθμό των πουλιών που θα φωλιάσουν στους καλαμιώνες της λίμνης, όσο και για την επανεμφάνιση της νόσου, καθώς η εξάπλωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει ανησυχητική», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Όλγα Αλεξάνδρου, δασολόγος- ορνιθολόγος και μέλος του τομέα έρευνας της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε όλη την Ευρώπη, κυρίως σε πτηνοτροφεία και σε μικρότερο ποσοστό σε άγρια πουλιά» διευκρινίζει η ίδια.

«Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για την επανεμφάνιση της νόσου, που κατά κανόνα, κορυφώνεται τον Φεβρουάριο» πρόσθεσε η κ. Αλεξάνδρου.

Οι αργυροπελεκάνοι έρχονται στην Πρέσπα από άλλους ανατολικότερους υγροτόπους της βόρειας Ελλάδας, από τη Βουλγαρία και τη δυτική Τουρκία. Στη διαδρομή τους έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από διάφορες απειλές, πριν καταφέρουν να φτάσουν στην ασφάλεια ενός από τους αγαπημένους τους υγροτόπους της χώρας.

 

newsbeast.gr


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael