Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Εκατομμύρια νεκρά ψάρια σαπίζουν σε ποταμό στην Αυστραλία! (φωτο-βίντεο)

Ένα «τείχος νεκρών ψαριών», που εκτείνεται σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων κινείται κατά μήκος ενός τμήματος του ποταμού Darling-Baaka κοντά στο Μενίντι της Αυστραλίας, ενώ οι θερμοκρασίες προβλέπεται να φτάσουν τους 41 βαθμούς Κελσίου.

«Η μυρωδιά είναι απλά αδιανόητη», δήλωσε ο Graeme McCrabb, κάτοικος της περιοχής. «Φανταστείτε τη μυρωδιά αν βάζατε ένα νεκρό ψάρι στον νεροχύτη σας και το αφήνατε να σαπίσει για λίγες μέρες - αλλά έχουμε εκατομμύρια από αυτά».

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει- «Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή»

Την Παρασκευή, ήρθαν οι πρώτες αναφορές για μαζικό θάνατο ψαριών κοντά στην πόλη της δυτικής Νέας Νότιας Ουαλίας, με τον αριθμό των νεκρών ψαριών να ανέρχεται πιθανότατα σε εκατομμύρια. Πρόκειται για την τρίτη φορά από το 2018 που παρατηρείται ένα τέτοιο φαινόμενο στην περιοχή.

Οι προηγούμενοι μαζικοί θάνατοι ψαριών στο Μενίντι είχαν αποδοθεί στη μείωση της στάθμης του ποταμού, αλλά και στη διάδοση ενός τοξικού φυκιού σε μήκος σχεδόν 40 χιλιομέτρων καθώς το Μενίντι, ένα χωριό 500 κατοίκων έχει πληγεί έντονα τα τελευταία χρόνια από πλημμύρες και ξηρασία. 

Εκατομμύρια νεκρά ψάρια σαπίζουν σε ποταμό στην Αυστραλία: «Η μυρωδιά είναι αδιανόητη»

Η κυβέρνηση ανέφερε πως «εκατομμύρια» ψάρια είναι νεκρά και πως πρόκειται για τρίτη φορά από το 2018 που παρατηρείται τέτοιο φαινόμενο στην περιοχή. Φωτ.: Facebook

Εκατομμύρια νεκρά ψάρια σαπίζουν σε ποταμό στην Αυστραλία: «Η μυρωδιά είναι αδιανόητη»

«Ο θάνατος αυτών των ψαριών συνδέεται με το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο νερό (υποξία), επειδή τα νερά των πλημμυρών αποσύρονται», εξήγησε η τοπική κυβέρνηση. Φωτ.: Facebook

Ειδικοί δήλωσαν ότι τα ψάρια που σαπίζουν και ο ζεστός καιρός πιθανόν να μειώσουν περαιτέρω το οξυγόνο του νερού τις επόμενες ημέρες.

«Υπάρχει τεράστια ποσότητα ψαριών. Αυτό το τείχος από νεκρά ψάρια κινείται προς τα κάτω«», δήλωσε ο McCrabb, ο οποίος θεώρησε ότι οποιαδήποτε απόπειρα να καθαριστούν τα σάπια ψάρια θα ήταν «μάταιη» λόγω του ανυπολόγιστου αριθμού τους.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα υδρόβια πουλιά της περιοχής - ιδίως οι κορμοράνοι- εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για τροφή. 

 Εκατομμύρια νεκρά ψάρια σαπίζουν σε ποταμό στην Αυστραλία: «Η μυρωδιά είναι αδιανόητη»

«Υπάρχουν περίπου 30 χιλιόμετρα νεκρών ψαριών», λέει ο Graeme McCrabb, κάτοικος της περιοχής. Φωτ.: Graeme McCrabb/ BBC  

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν βάρκες να πλέουν μέσα σε ένα παχύ στρώμα νεκρών ψαριών που επιπλέουν και καθιστούν σχεδόν αόρατη την επιφάνεια του νερού.

«Είναι αληθινά φρικτό, υπάρχουν ψάρια νεκρά όπου φτάνει το μάτι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας άλλο κάτοικος του Μενίντι, κάνοντας λόγο για «ανυπολόγιστες» περιβαλλοντικές συνέπειες.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο 

Το Τμήμα Πρωτογενών Βιομηχανιών της Νέας Νότιας Ουαλίας δήλωσε ότι οι θάνατοι ψαριών σχετίζονται με τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, καθώς οι ακραίες πλημμύρες στην περιοχή τον Ιανουάριο έχουν υποχωρήσει.

Καθώς θρεπτικά συστατικά και οργανική ύλη κατέληγαν στον ποταμό, αυτό τραβούσε το οξυγόνο από το νερό, με τις τρέχουσες θερμές συνθήκες να κάνουν την εξάντληση του οξυγόνου - γνωστή ως υποξία - ακόμη χειρότερη.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Tanya Plibersek, δήλωσε «συντετριμμένη» όταν είδε τις φωτογραφίες των νεκρών ψαριών, χαρακτηρίζοντας το θέαμα «τραγικό».

«Πρέπει να κατανοήσουμε περισσότερο τις αιτίες αυτών των θανάτων για να τους αποτρέψουμε καλύτερα», είπε.

Η ίδια υδάτινη έκταση επλήγη από μια σειρά μαζικών θανάτων ψαριών το καλοκαίρι του 2018-19, οδηγώντας σε ανεξάρτητη επανεξέταση.

Η καθηγήτρια Fran Sheldon, του Australian Rivers Institute από το Griffith University’s και μέλος της εν λόγω επιτροπής επανεξέτασης, δήλωσε ότι καθώς τα ψάρια αρχίζουν να σαπίζουν, αυτό θα μειώσει περαιτέρω το οξυγόνο στο νερό.

Είπε επίσης ότι η έκρηξη του αριθμού των ψαριών Bony Bream [είδος τσιπούρας] ήταν φυσικό γεγονός και πολλά θα είχαν πεθάνει ούτως ή άλλως λόγω έλλειψης τροφής.

«Στη διάρκεια των πλημμυρών, όλα τα ψάρια θα είχαν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να αναπαραχθούν, αλλά οι συγκεκριμένες τσιπούρες έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο χαμηλό οξυγόνο και είναι λιγότερο ικανές από είδη όπως ο μπακαλιάρος Murray να βρουν τρόπους διαφυγής», σημείωσε η ίδια.

«Ο μαζικός θάνατος των ψαριών είναι σαν τη μέρα της μαρμότας»

Ο καθηγητής Lee Baumgartner, ιχθυολόγος και επίσης μέλος της επιτροπής επανεξέτασης, είπε ότι ο μαζικός θάνατος των ψαριών ήταν «σαν τη μέρα της μαρμότας», συστήνοντας ταυτόχρονα βελτιώσεις στις επιχειρησιακές στρατηγικές, ώστε οι κρατικές υπηρεσίες να μπορούν να αντιδρούν ταχύτερα σε τέτοια φαινόμενα.

«Αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη», τόνισε. «Στην έρευνα για τους θανάτους ψαριών το 2018-19 διαπιστώσαμε ότι το κλίμα στη δυτική Νέα Νότια Ουαλία έχει αλλάξει σημαντικά. Βλέπουμε ότι η μετάβαση από την ξηρασία στην πλημμύρα και ξανά στην ξηρασία συμβαίνει πιο γρήγορα από ποτέ».

Το Γραφείο Μετεωρολογίας δήλωσε ότι υπάρχει πλέον 50% πιθανότητα να αναπτυχθεί ένα Ελ Νίνιο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο θερμότερων και ξηρότερων συνθηκών για τα νοτιοανατολικά της χώρας.

«Σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε ξανά στο 2018 και το 2019. Κι αυτό αποτελεί ανησυχία», πρόσθεσε ο Baumgartner.

Η Cate Faehrmann, βουλευτής των Πρασίνων, σημείωσε ότι οι θάνατοι ψαριών αποτελούν «υπαρξιακή απειλή» για την υγεία του ποταμού και την ασφάλεια του νερού της κοινότητας.

«Πρόκειται κατηγορηματικά για μια καταστροφή, ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι συνέπεια των πλημμυρών ή της κακής διαχείρισης των υδάτων, η κυβέρνηση πρέπει να δράσει τώρα για να καθαρίσει τα εκατομμύρια σάπια ψάρια που εκτείνονται σε χιλιόμετρα του ποταμού», τόνισε.


Με πληροφορίες από Guardian

lifo.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael