Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ποια social media είναι πρωταθλητές στη συλλογή προσωπικών δεδομένων;

Είναι γνωστό ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συλλέγουν διαφόρων ειδών προσωπικά δεδομένων των χρηστών τους και τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για αυτή την πρακτική με σκάνδαλα παράνομης διαρροής αυτών των δεδομένων από πλευράς των εταιρειών στις οποίες ανήκουν οι πλατφόρμες αλλά και ζητήματα που έχουν φτάσει στο επίπεδο της εθνικής ασφάλειας με πολιτικούς στις ΗΠΑ να κατηγορούν το κινεζικής προέλευσης Tik Tok για κατασκοπευτική δράση.

Ο αυστραλοαμερικανικός οργανισμός κυβερνοασφάλειας Internet 2.0 πραγματοποίησε μια σχετική έρευνα και παρουσιάζει τη λίστα με τα social media αλλά και τις δημοφιλείς εφαρμογές επικοινωνίας που κάνουν τη μεγαλύτερη συλλογή προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους. Στην κορυφή βρίσκεται το Tik Tok, η πλατφόρμα σύντομων βίντεο που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησε δημοφιλία παρόμοια με αυτή των «παραδοσιακών» δυνάμεων του χώρου όπως το Facebook και το Instagram έχοντας τεράστια διείσδυση και επιρροή σε παιδιά και εφήβους. Σύμφωνα με την έρευνα το Tik Tok συλλέγει τον μεγαλύτερο όγκο δεδομένων για τους χρήστες από κάθε άλλη πλατφόρμα συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για τις δυνατότητες ασύρματης δικτύωσης του κινητού τηλεφώνου ενός χρήστη αλλά και δεδομένα από την κάρτα SIM της συσκευής.

Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η πλατφόρμα VK.com που αποτελεί την ρωσική εκδοχή του Facebook και όπως φαίνεται συλλέγει σχεδόν παρόμοιο ποσοστό δεδομένων από τους χρήστες του με αυτό του Tik Tok. Να σημειωθεί ότι το VK.com το έχει αφαιρέσει η Apple από το App Store. Το Viber Messenger με τους περίπου ένα δισ. χρήστες βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας και ακολουθούν το Microsoft Teams, το Outlook, το Instagram, το Twitter και το Snapchat τα οποία επίσης κάνουν αρκετά μεγάλη συλλογή δεδομένων των χρηστών τους.

Πρόκειται για ένα μεγάλο και άλυτο προς το παρόν πρόβλημα αφού οι πλατφόρμες και οι εφαρμογές ζητούν σε κάποιες περιπτώσεις τη συναίνεση των χρηστών για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα προγράμματα καταγραφής δεδομένων λειτουργούν αθέατα και χωρίς να ζητούν συγκατάθεση των χρηστών. Βασικός λόγος για τη συλλογή δεδομένων ήταν η δημιουργία εμπορικού προφίλ των χρηστών ώστε να λαμβάνουν προσωποποιημένων διαφημίσεων. Στη συνέχεια διάφορες εταιρείες social media αποφάσισαν να πωλούν μυστικά σε τρίτους αυτά τα δεδομένα που κανονικά θα έπρεπε να παραμένουν αυστηρά στην κατοχή των εταιρειών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα κυρίως με αφορμή το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Tik Tok εκφράζονται φόβοι για συλλογή προσωπικών δεδομένων για γεωστρατηγικού χαρακτήρα αξιοποίηση τους.
 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael