Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Παπαδόπουλος: Αυξημένες πιθανότητες για σεισμό 6 Ρίχτερ το 2023

Ανέφερε πως οι πιθανότητες είναι αυξημένες, αλλά ταυτόχρονα έσπευσε να καθησυχάσει

Για αυξημένες πιθανότητες σεισμού 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα το 2023 έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ερευνητής, σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της Unesco.

«Στην Ελλάδα κατά μέσον όρο κάθε χρόνο έχουμε ένα σεισμό μεγέθους 6 R ή και μεγαλύτερο κατά μέσον όρο. Το 2022 πέρασε χωρίς ούτε έναν σεισμό πάνω από πεντέμισι, όχι έξι και πάνω. Άρα οι πιθανότητες να έχουμε ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα μεγέθους 6 και λίγο μεγαλύτερο μέσα στο 2023 είναι αυξημένες», ανέφερε στην ΕΡΤ.

Ωστόσο στη συνέχεια έσπευσε να καθησυχάσει, λέγοντας πως «πάρα πολλοί σεισμοί γίνονται στη θάλασσα και περνάνε "αβρόχοις ποσί", χωρίς να γίνει κάτι με αρνητικές επιπτώσεις».

«Θα πρέπει λοιπόν όλα να τα ζυγίζουμε και να δούμε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή, αλλά ταυτόχρονα μετριασμένη, γιατί πολλοί σεισμοί ισχυροί γίνονται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον. Ακόμα και άλλοι γίνονται στο χερσαίο χώρο, αλλά μακριά από κατοικημένα κέντρα», πρόσθεσε.

«Όλα αυτά λοιπόν μας δίνουν μια εικόνα επιπτώσεων που απέχει από την γεωφυσική εικόνα των σεισμών. Η γεωφυσική εικόνα είναι ναι, πολλοί σεισμοί με μεγάλα μεγέθη. Οι επιπτώσεις είναι όμως πολύ μικρότερες από αυτό που θα ανέμενε κάποιος εάν όλοι οι σεισμοί γινόντουσαν κοντά σε αστικά κέντρα που δεν είναι η περίπτωσή μας», τόνισε. 

Σε κάθε περίπτωση συνέστησε «ετοιμότητα, ενημέρωση, επιμόρφωση, ασκήσεις στα σχολεία, σχέδια έκτακτης ανάγκης από τις κεντρικές αρχές πολιτικής προστασίας. Πρέπει οι θεσμοί αυτοί να καλυτερεύουν συνεχώς τον ίδιο τους τον εαυτό προσφέροντας στην κοινωνία». 

 

 lifo.gr

 

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael