Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Κρόκος Κοζάνης: Το τάμα των καβαλάρηδων που κρατάει από το 1918! (βίντεο)

Για το χωριό τους αναχώρησαν, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 το πρωί, από το Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα στη Ζάβορδα Γρεβενών, οι καβαλάρηδες του Κρόκου Κοζάνης, αφού παρέλαβαν τα Ιερά Λείψανα του Οσίου.

Το έθιμο αυτό ξεκίνησε το 1918, όταν τότε οι νέοι του χωριού καβάλα στα άλογά τους μετέφεραν τα θαυματουργά λείψανα του Οσίου Νικάνορα, που έσωσε την περιοχή από την θανατηφόρα Ισπανική γρίπη.

Οι καβαλάρηδες θα διανύουν μια διαδρομή 52 χιλιομέτρων για να φθάσουν με τα άλογά τους στον Κρόκο, στις 4:00 το απόγευμα, μετά από περίπου 8 ώρες δρόμο.


Η Ιερά Μονή Ζάβορδας βρίσκεται στα όρια Γρεβενών με Κοζάνη. Είναι κτισμένη στην κορυφή του όρους Καλλίστρατο με υψόμετρο 650 μέτρα, σε επιβλητική θέση πάνω από τον ποταμό Αλιάκμονα.

Το Μοναστήρι ίδρυσε ο Όσιος Νικάνορας με καταγωγή από  τη Θεσσαλονίκη το 1534 δίπλα σε προϋπάρχον βυζαντινό ναΰδριο του Αγίου Γεωργίου. Το καθολικό της Μονής είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση το όνομά της οφείλεται στον Τούρκο πασά της περιοχής που είχε το παιδί του άρρωστο. Όταν ο Όσιος Νικάνορας το βοήθησε να γίνει καλά, ο Τούρκος είπε στον Όσιο Νικάνορα «Ζα Βαρδά», που σημαίνει παρ’ τα όλα.


 ertnews.gr

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

 

 

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael