Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πως θα κυλίσει ο καιρός μέχρι το τέλος του μήνα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Κύμα θερμών αερίων μαζών θα εξαπλωθεί πάνω από την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, με τη θερμή μεταφορά να φτάνει μέχρι και τη Γροιλανδία, όπου η θερμοκρασιακή ανωμαλία θα φτάσει ακόμα και τους 20 βαθμούς Κελσίου!

 
Ανωμαλία γεωδυναμικών υψών στο βόρειο ημισφαίριο.

Στον παραπάνω χάρτη απεικονίζεται η θερμοκρασιακή ανωμαλία στο βόρειο Ημισφαίριο όπου φαίνεται η διαφορά των 20 βαθμών πάνω από την Γροιλανδία.

Όπως είχαμε επισημάνει με άρθρο μας την προηγούμενη εβδομάδα, εξίσου σημαντική θερμή μεταφορά θα λάβει χώρα και πάνω από τις χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, με το Βερολίνο να αγγίζει ενδεικτικά και τους 24 βαθμούς σήμερα ενώ τοπικά στη Γερμανία η θερμοκρασία θα αγγίξει ακόμα και τους 28 βαθμούς. Αντίστοιχα, στο Παρίσι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 23, τους 19 στο Άμστερνταμ, τους 22 στο Λουξεμβούργο και τους 19 βαθμούς στις Βρυξέλλες. Στην Ιβηρική χερσόνησο αναμένονται θερμοκρασίες γύρω στους 30 ενώ τοπικά θα φτάσουν και τους 35 βαθμούς στα νότια τμήματα της χερσονήσου.

Χάρτης θερμοκρασίας 850mb

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850mb

Κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών προς τα τέλη της εβδομάδας

Οι ισχυρές αντικυκλωνικές πιέσεις που θα αναπτυχθούν πάνω από την Ευρώπη, θα μεταφέρουν τις θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Αφρική και θα καταστήσουν τον καιρό αίθριο στο μεγαλύτερο μέρος της γηραιάς ηπείρου. Κατάρρευση των υψηλών πιέσεων αναμένεται σταδιακά από την Τετάρτη όπου σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα GFS και ECMWF, ψυχρές αέριες μάζες θα κατέλθουν από βορρά προς την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Έτσι, στο τέλος της εβδομάδας η Ευρώπη θα χωριστεί στα δύο καιρικά, με θερμές αέριες μάζες στα δυτικά και ψυχρές στα ανατολικά.

Ανωμαλία γεωδυναμικών υψών στα 500mb

Στον παραπάνω χάρτη απεικονίζονται οι ανωμαλίες των γεωδυναμικών υψών στο βόρειο ημισφαίριο.

 

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850mb

Στον παραπάνω χάρτη των ανωμαλιών της θερμοκρασίας στα 850mb, διακρίνουμε την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών στην ανατολική Ευρώπη, την Παρασκευή 21/10.

Τι να περιμένουμε στη χώρα μας

Οι υψηλές πιέσεις θα επιμείνουν πάνω από τη νοτιοαναλοτική Μεσόγειο και την Ελλάδα με την θερμή μεταφορά να είναι αισθητή όχι όμως τόσο έντονη όσο στη δυτική Ευρώπη καθώς ήδη βιώνουμε έναν “ζεστό” Οκτώβριο. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα επιμείνουν για όλη την εβδομάδα ενώ μικρή πτώση της τάξης των 4-5 βαθμών, θα σημειώσει η θερμοκρασία την Παρασκευή και το Σάββατο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, νέα άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Κυριακή 23/10 με παράλληλη στροφή των ανέμων σε νοτιάδες. Και κάπως έτσι θα οδηγηθούμε στο γνωστό “καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου” και θα μας αποχαιρετήσει ένας αδιάφορος καιρικά Οκτώβριος, με ένα μόνο σοβαρό και δυστυχώς θανατηφόρο επεισόδιο βροχής που επηρέασε μέρος της χώρας. Όσο αφορά στις βροχές, δεν φαίνεται να μας επηρεάζει κάποια οργανωμένη διαταραχή μέχρι το τέλος του μήνα.

 

meteo24news.gr


 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael