Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ιγμορίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματά της και πώς αντιμετωπίζεται;

Η ιγμορίτιδα είναι μια αρκετά συχνή φλεγμονή η οποία καλύπτει τα ιγμόρεια. Μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τους ρινικούς κόλπους είναι η αλλεργική ρινίτιδα, οι ρινικοί πολύποδες, καθώς και κάποια πιθανή σκολίωση στο ρινικό διάφραγμα.

Η ιγμορίτιδα έχει συμπτώματα τα οποία ποικίλουν ως προς την ένταση και την συχνότητα εμφάνισής τους. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • Ρινική Συμφόρηση
  • Καταρροή
  • Απώλεια όσφρησης
  • Πυρετός
  • Ευαισθησία στο μέτωπο και στα μάγουλα
  • Οίδημα στην ευρύτερη περιοχή
  • Πονόδοντος
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Ροχαλητό
  • Δυσκολία στον ύπνο

Σε περιπτώσεις που ένα άτομο εμφανίζει περισσότερα από δυο από τα παραπάνω συμπτώματα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τότε είναι πιθανό να βρίσκεται αντιμέτωπο με οξεία ιγμορίτιδα. Για τη θεραπεία της, προτείνεται θεραπεία με αποσυμφορητικά σπρέι και ειδικές σταγόνες. Η εισπνοή ζεστών υδρατμών βοηθά σημαντικά στην υγροποίηση του περιεχομένου της ρινικής κοιλότητας και στην απόχρεμψή του από τον οργανισμό μας. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία μπορεί να ακολουθηθεί με ασφάλεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με τα φάρμακα τα οποία ενδείκνυνται για βραχυπρόθεσμη χρήση, καθώς η κατάχρησή τους μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό ερεθισμό της ρινικής κοιλότητας. Σε περιπτώσεις που ο ιατρός εκτιμήσει ότι ενδέχεται να παρουσιαστούν επιπλοκές λόγω της οξείας ιγμορίτιδας, μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο.

Σε περιπτώσεις χρόνιας ιγμορίτιδας, ένας υγραντήρας στο χώρο του υπνοδωματίου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην υποχώρηση των συμπτωμάτων. Ο ζεστός αέρας μπορεί να ανακουφίσει τη συμφόρηση, περιορίζοντας την καταρροή. Ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει άμεσα θεραπεία εάν δει τα συμπτώματά του να επιδεινώνονται ή να μην υποχωρούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ιγμορίτιδα μπορεί να εμφανίσει σημαντικές επιπλοκές, εφόσον δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως.

Ιγμορίτιδα ή απλό κρυολόγημα;

Η οξεία ιγμορίτιδα εμφανίζει αρκετά κοινά συμπτώματα με το απλό κρυολόγημα, κυρίως ως προς τη διάρκειά της. Η κεφαλαλγία είναι πιο έντονη στην ιγμορίτιδα, ενώ οι ρινικές εκκρίσεις εμφανίζονται σαφώς πιο παχύρευστες. Αντίθετα, το απλό κρυολόγημα δεν απαιτεί αντιβιοτικά, έχει πιο λεπτόρρευστες ρινικές εκκρίσεις και προκαλεί έντονο αίσθημα κόπωσης, διαρκώς αυξανόμενο με την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δυο είναι η ευαισθησία στο άγγιγμα όλων περιοχών που πλαισιώνουν τη μύτη (μάγουλα, μέτωπο, κόγχες ματιών). Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει έντονη ενόχληση στο ρινικό διάφραγμα, κατά μήκος του οποίου μπορεί να υπάρχει έντονος ερεθισμός, κυρίως λόγω των εκκρίσεων.

Ποιες άλλες παθήσεις παρουσιάζουν κοινή συμπτωματολογία;

Παθήσεις όπως η λαρυγγίτιδα, η βρογχίτιδα και η αμυγδαλίτιδα μπορεί να εμφανίσουν αρκετά κοινά συμπτώματα με αυτά της ιγμορίτιδας. Είναι σημαντικό να εξετάζεται ενδελεχώς η φύση της πάθησης για να αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο και πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Υπάρχει τρόπος να προληφθεί η ιγμορίτιδα;

Η πρόληψη της ιγμορίτιδας αφορά κυρίως την υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών οι οποίες θα μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης των συμπτωμάτων. Οι συχνές ρινικές πλύσεις, η διακοπή του καπνίσματος και η έκθεση του ατόμου σε συνθήκες φυσιολογικής υγρασίας, μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης ιγμορίτιδας.

Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα δείχνουν να μην υποχωρούν ή επιδεινώνουν σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς, απαιτείται μια επίσκεψη στον ΩΡΛ, ο οποίος μετά από ολοκληρωμένη λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση, θα δημιουργήσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την περίπτωση του.

 

larissanet.gr

 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael