Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Μικρή άνοδο για το πετρέλαιο

Με το δεξί ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το πετρέλαιο, μετά τη "βουτιά” 9% που σημείωσε το προηγούμενο πενθήμερο, καθώς τα θετικά οικονομικά μηνύματα από τις ΗΠΑ και την Κίνα τροφοδότησαν ελπίδες για διατήρηση της ζήτησης αμβλύνοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι φόβοι για επικείμενη ύφεση και κατ' επέκταση μείωση της ζήτησης πετρελαίου οδήγησε το συμβόλαιο Οκτωβρίου του Brent σε πτώση 8,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, και το αντίστοιχο συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό σε "βουτιά” 9,7%, επίσης σε χαμηλό σχεδόν έξι μηνών.

Ωστόσο, και τα δύο συμβόλαια ανέκτησαν μέρος των απωλειών τους την Παρασκευή μετά τα απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, που αποτελούν τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον πλανήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν η αμερικανική αγορά εργασίας πρόσθεσε άλλες 528.000 θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 250.000 θέσεις τον προηγούμενο μήνα σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Το κλίμα στην αγορά πετρελαίου βελτίωσαν περαιτέρω τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Κυριακή η Κίνα, τα οποία έδειξαν ταχύτερη της αναμενόμενης αύξηση των κινεζικών εξαγωγών αλλά και σημαντική αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου.

Ειδικότερα, οι κινεζικές εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 18% τον Ιούλιο στα 333 δισ. δολάρια, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2021, ενώ σε μηνιαία βάση εμφάνισαν βελτίωση 17,9%.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η τελωνειακή υπηρεσία της χώρας, η Κίνα -που αποτελεί τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο- εισήγαγε 8,79 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο, μετά το χαμηλό τεσσάρων ετών που καταγράφηκε τον Ιούνιο. Παρότι οι κινεζικές εισαγωγές παραμένουν κατά 9,5% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, η σημαντική αυτή αύξηση ήγειρε ελπίδες για την οικονομική πορεία του ασιατικού γίγαντα.

Οι ελπίδες αυτές τροφοδότησαν την αγοραστική διάθεση των επενδυτών και σήμερα, Δευτέρα, βοηθώντας τα συμβόλαια του αργού να ανακάμψουν ακόμη περισσότερο από τα πρόσφατα χαμηλά τους.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate πρόσθεσε σήμερα 1,75 δολάρια ή 2% και επέστρεψε πάνω από τα 90 δολάρια, κλείνοντας συγκεκριμένα στα 90,76 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του Brent έκλεισε την ημέρα με κέρδη 1,8%, τερματίζοντας στα 96,65 δολάρια το βαρέλι. 

 

capital.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael