Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η απάντηση βρίσκεται στο κακάο και τη μαύρη σοκολάτα

Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση από επιστήμονες στη Γκάνα και τη Νέα Ζηλανδία σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης κακάο και μαύρης σοκολάτας στην αρτηριακή πίεση, σε άτομα με φυσιολογική και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Το κακάο είναι μια σημαντική διατροφική πηγή πολυφαινολών, συμπεριλαμβανομένων των φλαβανολών, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με μειωμένη αρτηριακή πίεση (ΑΠ).

Ενώ προηγούμενες συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν δείξει σημαντικές επιπτώσεις της κατανάλωσης κακάο στη συστολική αρτηριακή πίεση, οι περιορισμοί περιλαμβάνουν τα μικρά μεγέθη δειγμάτων και την ετερογένεια της μελέτης. Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το είδος των τροφίμων και τη δόση των πολυφαινολών, των φλαβανολών ή των επικατεχινών.

Μια νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση είχε ως στόχο να διερευνήσει τις επιδράσεις της κατανάλωσης κακάο για ≥2 εβδομάδων ως ρόφημα ή μαύρη σοκολάτα σε άτομα με φυσιολογική ή αυξημένη (< ή ≥130 mmHg) συστολική ΑΠ μετρούμενη σε κατάσταση νηστείας ή πάνω από 24 ώρες.

Μια συστηματική αναζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις βάσεις δεδομένων PubMed και Cochrane Library έως τις 26 Φεβρουαρίου 2022 απέδωσε 31 κατάλληλα άρθρα. Ανεξάρτητα από την αρχική ΑΠ, η κατανάλωση κακάο για ≥2 εβδομάδες συσχετίστηκε με μειώσεις της συστολικής και διαστολικής ΑΠ. Σε σύγκριση με το κακάο, η σοκολάτα μείωσε τον σταθμισμένο μέσο όρο της συστολικής ΑΠ σε ηρεμία (−3,94 mmHg) περισσότερο από το ρόφημα κακάου (−1,54 mmHg).

Η μελέτη έδειξε επίσης πως όταν η ημερήσια δόση των φλαβανολών ήταν ≥900 mg ή της επικατεχίνης ≥100 mg, η επίδραση ήταν μεγαλύτερη.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, πατήστε εδώ

 

cibum.gr

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael