Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ταξίδι στην Αρκτική: Ένας υπερμαραθώνιος και η καταγραφή της κλιματικής αλλαγής

Ο Μάριος Γιαννάκου, αθλητής υπεραποστάσεων και εξερευνητής, ολοκλήρωσε έναν από τους πιο δύσκολους υπερμαραθωνίους του κόσμου στον αγώνα LAPLAND ARCTIC ULTRA και μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του. 

"Την Αρκτική, λένε, ή θα την λατρέψεις και θα γυρίσεις πολλές φορές πίσω σε αυτή ή θα την ''μισήσεις''. Πολλοί, ανάμεσά τους και εγώ, βρίσκουν σε αυτό το άγονο και παγωμένο τοπίο μια ανεξήγητη ομορφιά. Άλλοι, βρίσκουν αυτό το μέρος μία περιοχή μονότονη που όλα κυλάνε δραματικά αργά. Βέβαια με την κλιματική αλλαγή πλέον όλα κυλούν δραματικά γρήγορα σε μία περιοχή σημαντική για όλο τον πλανήτη.

To καλοκαίρι του 2021 βρέθηκα στον Αρκτικό Ωκεανό ως αρχηγός αποστολής του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη και BlueCycle που είχε ως σκοπό να καταγράψει και να βιντεοσκοπήσει τα προβλήματα που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή στην ευρύτερη περιοχή. Η επίσκεψή μας στην επιστημονική βάση Ny Alesund στο απομακρυσμένο νησί του Σβαλμπαρντ ενίσχυσε με τεκμήρια την ήδη έντονη ανησυχία μας η οποία αφορούσε την κλιματική κρίση και τις συνέπειες της σε έναν πλανήτη που δείχνει καθημερινά να αλλάζει. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι οι περιοχές των πόλων της Γης δεν μας επηρεάζουν άμεσα αλλά προφανώς κάτι τέτοιο δε συμβαίνει γιατί αν και απομακρυσμένες περιοχές οι ίδιες αποτελούν τους ρυθμιστές του οικοσυστήματος μας.

Η αγάπη μου για τις πολικές περιοχές αρχίζει από την παιδική μου ηλικία όταν οι ιστορίες των πρώτων εξερευνητών αντηχούσαν στα αυτιά μου σαν ηρωικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια. Οι λεγόμενες ''Άκρες της Γης'' προσέλκυαν και...

 

η συνέχεια ΕΔΩ

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael