Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ανακοίνωση Κάλεσμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Μακεδονίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Θέμα: « Προ Ημερήσιας Διάταξης συζήτηση για τις καταστροφές από χαλαζοπτώσεις σε αγροτικές καλλιέργειες στη Δ. Μακεδονία»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Μακεδονίας καλεί την Πρόεδρο του Π.Σ και όλες τις Περιφερειακές Παρατάξεις να γίνει Π.Η.Δ συζήτηση στο προγραμματισμένο για την Πέμπτη 23/6 Περιφερειακό Συμβούλιο για τις καταστροφές από χαλαζοπτώσεις της αγροτικής παραγωγής στη Δ. Μακεδονία ( Αμύνταιο, Κοζάνη, Βελβεντό, Σέρβια, Γρεβενά)

Να πάρει απόφαση το Π.Σ ότι στηρίζει απόλυτα και είναι αναγκαία η ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτικών συλλόγων τόσο για την επιβίωση των αγροτικών οικογενειών, όσο και συνολικά για τις ανάγκες των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών της περιφέρειας.

Απαιτούμε από τον ΕΛΓΑ:

· Να δοθούν άμεσα προκαταβολές στο 50% της ασφαλιζόμενης παραγωγής, στις πληγείσες περιοχές που ήταν έτοιμες προς συγκομιδή (σιτηρά, κεράσια, ροδάκινα κλπ)

· Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες στο 100% των ζημιών χωρίς καμία καθυστέρηση.

· Να πληρωθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον παγετό του 21 ( Αμύνταιο, Εορδαία). Οι ενστάσεις για ζημιές του 20 (Βελβεντό). οι οποίες καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Η ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων είναι «όρος επιβίωσης» προκειμένου να ανταποκριθούν στοιχειωδώς τα αγροτικά νοικοκυριά στην υπέρογκη εκτίναξη του φετινού καλλιεργητικού κόστους παραγωγής (υπολογίζεται από τους αγρότες στο 150% σε σχέση με την περσινή καλλιεργητική περίοδο)

Καλούμε το Π.Σ

Να ορίσει αποκλειστική συνεδρίαση για τις εξελίξεις με τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες όπως έχουν ζητήσει αγροτικοί σύλλογοι, αίτημα που ανεπιφύλακτα στηρίζουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση. 

Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας


Θέμα « Στήριξη των αγροτικών διεκδικήσεων μετά τις καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα» .

Το αγροτικό εισόδημα δέχεται απανωτά χτυπήματα από την πολιτική της ΚΑΠ, από την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, από τη γενικότερη ακρίβεια και τον πληθωρισμό κ.α.

Δεν έφταναν όλα αυτά δέχτηκαν το τελευταίο διάστημα ένα επιπλέον χτύπημα από τις καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων προστασίας της παραγωγής τους, με αποτέλεσμα πολλοί να μην έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους και να ξεκληριστούν από τα χωράφια τους.

Στα πλαίσια αυτά απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ώστε χωρίς καθυστέρηση :

-Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των χωριών που έχουν πληγεί.

– Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών με άμεση προκαταβολή και για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι, και ειδικά σε περιοχές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα .

– Να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων.

Στα πλαίσια αυτά αιτούμαστε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη 21/6/2022 προ ημερήσιας διάταξης με την παρουσία εκπροσώπων των αγροτών με σκοπό να εκφραστεί η στήριξη μας στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των συλλόγων τους.

ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael