Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Αρνητικές οι επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους της Σκήτης από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση «ΒΟΥΝΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Αρνητικές οι επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους της ΤΚ Σκήτης Δήμου Κοζάνης από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση «ΒΟΥΝΟ»

Οι κτηνοτρόφοι της Τ.Κ. Σκήτης του Δήμου Κοζάνης αγωνιούν για το επαγγελματικό τους μέλλον και την επιβίωση τους , εξαιτίας των σχεδίων της εταιρίας «SKGR PV14 MON IKE» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή "ΒΟΥΝΟ".

Συγκεκριμένα, στην Τοπική Κοινότητα Σκήτης, σε απόσταση 9 χιλ. από τον οικισμό, υπάρχουν 14.000 στρέμματα ενιαίας βοσκήσιμης έκτασης, από τα οποία εξαιρούνται τα 5.000 στρ. που είναι χαρακτηρισμένα ως δασική περιοχή και άλλα 1.000 στρ. που είναι βραχώδη και μη προσβάσιμα. Ουσιαστικά, αυτά που απομένουν είναι 9.000 στρέμματα .

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, αυτό το φωτοβολταϊκό πάρκο θα καταλαμβάνει έκταση 1.850 στρέμματα χερσολιβαδικής έκτασης με ενδεχόμενη μελλοντική δυνατότητα επέκτασης μέχρι και 5.000 στρέμματα. Επιπλέον, έχει επιλεγεί να εγκατασταθεί κοντά στη μεγαλύτερη τεχνητή ποτίστρα (μπάρα) της περιοχής, δυσκολεύοντας έτσι κατά πολύ την πρόσβαση των ζώων σε πόσιμο νερό, ειδικά κατά το καλοκαίρι.

Επομένως, η δέσμευση μια τόσης μεγάλης έκτασης, ενώ απομένουν 4.000 στρέμματα, στερείται από τα 650 βοοειδή και τα 2500 περίπου αιγοπρόβατα, που βόσκουν ελεύθερα για δέκα μήνες το χρόνο (κοπαδιάρικη κτηνοτροφία), όταν απαιτούνται 16.000 στρέμματα.

Σημειώνεται ότι η κτηνοτροφία αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της κοινότητας και αυτοί οι σχεδιασμοί θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής και κατ' επέκταση τη συρρίκνωση του ήδη χαμηλού εισοδήματός τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε:

Να μην εγκατασταθεί στην θέση "ΒΟΥΝΟ" το προαναφερόμενο Φωτοβολταϊκό Πάρκο που θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους της ΤΚ Σκήτης του Δήμου Κοζάνης;

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael