Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

1ο Δημ. Σχ. Σιάτιστας: 10ημερο κινηματογράφησης αφιερωμένο στον εκ λόγιον εκ Σιατίστης Μιχαήλ Παπαγεωργίου & το «ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΝ» του 1766

1ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ - ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΛΟΓΙΟ ΕΚ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ «ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΝ» ΤΟΥ 1766
Η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στο σύγχρονο και εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπου το σχολείο δεν καταναλώνει απλώς, αλλά δημιουργεί περιεχόμενο έφερε ένα ακόμη δεκαήμερο κινηματογράφησης για τους μαθητές της Β΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας και του δασκάλου τους, Μιχάλη Δούβλου. 


Το 1766 ο Σιατιστεύς λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου βγάζει ένα από τα πρώτα ελληνικά Αλφαβητάρια. Είναι το δεύτερο κατά σειρά εκδιδόμενο ελληνικό Αλφαβητάρι.  

Το 2022 η Β΄ τάξη του 1ου Δημοτικού δημιουργεί μια ταινία - αφιέρωμα σχετικά με το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» του 1766 και τον βίο του Μιχαήλ Παπαγεωργίου.

Ένα σενάριο διαφορετικό, παιχνιδιάρικο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, παίζοντας το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, οδηγούνται στο μουσείο σχολικής ζωής, στον επάνω όροφο του σχολείου, και τότε όλα αρχίζουν... 


Εκεί συναντούν το Αλφαβητάρι και με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο μας ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή…
Μια καρτέλα που βρίσκουν ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου, οδηγεί τα παιδιά στην οδό Μιχαήλ Παπαγεωργίου στη Σιάτιστα, έναν δρόμο γεμάτο ιστορία, γεμάτο γράμματα.

Μια άλλη καρτέλα μεταφέρει τους μαθητές στο αρχοντικό Χατζηγιαννίδη – Νεραντζοπούλου. Από εκεί μας ενημερώνουν για το ηρωελεγείο (αφιέρωση) που άφησε σε ένα βιτρό ο Σιατιστεύς λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου στους πρώτους ιδιοκτήτες του αρχοντικού, την οικογένεια Χατζηγιαννίδη.

Τα δευτεράκια του 1ου Δημοτικού τρέχουν και στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας «ΜΑΝΟΥΣΕΙΑ». Μοναδική εμπειρία μιας και πιάνουν στα χέρια τους ένα άλλο Αλφαβητάρι του Παπαγεωργίου, το «Μέγα Αλφαβητάριον», έκδοση του 1806. Το αυθεντικό! (Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, απαγορεύεται η επίσκεψη ως σχολείο και στο κομμάτι αυτό συμμετείχαν λίγοι μαθητές).
Στη συνέχεια, τα παιδιά μεταφέρονται και σε κάτι δικό τους. Στο δέντρο της αλφαβήτας της Σιάτιστας θυμούνται το στιχάκι – αφιέρωμα που δημιούργησαν πέρσι για το γράμμα Πι (Παπαγεωργίου Μιχαήλ).

Η επόμενη καρτέλα τους οδηγεί στο σχολικό βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης κι από εκεί διαβάζουν την αναφορά στον Σιατιστινό λόγιο Παπαγεωργίου στο κεφάλαιο σχετικά με τους δασκάλους του γένους.
Κατόπιν, μέσα από το αρχείο της ΕΡΤ, παρακολουθούν απόσπασμα από εκπομπή – αφιέρωμα στον Ρήγα Φεραίο και διδάσκονται για τον ρόλο των μορφωμένων Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821.
Τέλος, για να λήξει το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, λύνουμε ένα παζλ. Είναι το βραβείο προσπάθειας, γιατί αυτό μετράει. 

Πολλά τα κομμάτια του παζλ της ιστορίας της Σιάτιστας κι αρκετά από αυτά ακόμη κρυμμένα. Μια προσπάθεια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας να ξετρυπώσει θησαυρούς και να κάνει γνωστό το έργο του εκ Σιατίστης λόγιου Μιχαήλ Παπαγεωργίου.
Ένα δεκαήμερο αγώνας για τα παιδιά, ένα δεκαήμερο μιας ακόμη δημιουργίας – αφιέρωσης σε φωτισμένους ανθρώπους του τόπου μας.  Εύγε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες!

Θερμές ευχαριστίες σε όσους άπλωσαν το χέρι τους για βοήθεια και σε αυτή την προσπάθειά του σχολείου. Θα υπάρξει αναλυτική αναφορά με τη δημοσίευση της ταινίας!


 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια