Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Η φορολογική επιστροφή των Ελλήνων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Οι Έλληνες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης επιστρέφουν στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι έχουν κάνει αίτηση προκειμένου να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι Έλληνες. Η πρόσφατη νομοθεσία που προβλέπει έκπτωση 50% από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης έχει οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους στη χώρα μας.

Όπως προαναφέρθηκε το ενδιαφέρον για την υπαγωγή στις νέες διατάξεις είναι αυξημένο, δεδομένου ότι προβλέπουν, για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι, απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα για μία επταετία. Η σχετική Απόφαση έχει όμως και περιορισμούς.

Συγκεκριμένα θα πρέπει όσοι κάνουν αίτηση :

-Να μην ήταν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα

-Να μεταφέρουν τη φορολογική του κατοικία από κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα

-Να παρέχουν υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης, που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα. Τα ίδια προνόμια ισχύουν και εφαρμόζονται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα

-Να δηλώσουν ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα τουλάχιστον για μια διετία.

Βέβαια, εκτός από τους εργαζόμενους που επιθυμούν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, αίτηση έχουν καταθέσει και περισσότεροι από 100 εκατομμυριούχοι, ενώ περίπου 120-150 συνταξιούχοι από το εξωτερικό έχουν μετακομίσει φορολογικά στην Ελλάδα κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων που προβλέπουν χαμηλότερους φόρους για όσο διάστημα παραμείνουν στη χώρα με τα έσοδα για το δημόσιο να αυξάνονται σημαντικά. Ειδικότερα:

Περισσότερες από 100 αιτήσεις έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών (ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού) που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα. ΟΙ περισσότερες αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί και το ελληνικό δημόσιο ήδη έχει βάλει χρήματα στο ταμείο του καθώς οι περισσότεροι προχωρούν άμεσα στην επένδυση που προβλέπει και η σχετική νομοθεσία. Μεταξύ των πλουσίων που έχουν έρθει στην Ελλάδα βρίσκεται τουλάχιστον ένας δισεκατομμυριούχος. Οι περισσότεροι "πλούσιοι" αφήνουν το Λονδίνο τόσο εξαιτίας του Brexit όσο και εξαιτίας της λήξης του περιθωρίου που είχαν να παραμείνουν στη χώρα με ευνοϊκές συνθήκες, ενώ υπάρχουν αιτήσεις από Αυστραλία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία ακόμα και από το Μονακό.

Μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται και από συνταξιούχους που επιθυμούν να μετακομίσουν στην Ελλάδα κυβέρνηση εξαιτίας του ιδιαίτερα ευνοϊκού καθεστώτος. Σύμφωνα με πληροφορίες 120-150 συνταξιούχοι έχουν ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και πλέον είναι επισήμως κάτοικοι Ελλάδας.  Πολλοί Σκανδιναβοί αλλά και Γερμανοί ήρθαν στην Ελλάδα μετακομίζοντας από άλλες χώρες που είχαν γίνει φορολογικοί κάτοικοι και συγκεκριμένα την Πορτογαλία και την Ιταλία.

 

capital.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια