Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΣΔΕ Κοζάνης: Ευχαριστήρια επιστολή

Ὠς χαρίεν ἔστʹ ἄνθρωπος, ὅταν ἄνθρωπος ᾗ. 

Μένανδρος 

(Πόσο ωραίο πράγμα είναι ο άνθρωπος όταν είναι άνθρωπος)

Όταν μιλάω με φίλους δημοσιογράφους τους ζητώ να μου μεταφέρουν κυρίως ευχάριστες ειδήσεις. Ίσως να μην είναι αυτές που «πουλάνε» είναι όμως σίγουρα αυτές που έχουμε περισσότερο ανάγκη, γιατί είναι αυτές που μπορούν να μας κάνουν να πιστέψουμε στον Άνθρωπο.

Ο Άνθρωπος μου έλεγε ο δάσκαλός μου στο δημοτικό είναι αυτός που ενσαρκώνει το Άνω θρώσκω, δηλαδή το κοιτώ ψηλά. Ο Seiler υποστηρίζει ότι η ετυμολογία της λέξης θα πρέπει να έχει σχέση με την κύρια λειτουργία της, που συνίσταται στο να αντιπαραθέτει και να ξεχωρίζει την τάξη των ανθρώπων από εκείνη των θεών.

Πότε λοιπόν, κατά την γνώμη μου, ο άνθρωπος είναι ωραίος και κοιτά ψηλά; Όταν βοηθά άλλους ανθρώπους, όταν ο γνώμονας στις πράξεις του είναι το κοινό καλό, όταν ξεπερνά το Εγώ και στοχεύει στο Εμείς.

Φέτος ανέλαβα για πρώτη φορά την διεύθυνση ενός ιδιαίτερου σχολείου, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κοζάνης. Είναι ιδιαίτερο, γιατί σε αυτό φοιτούν άνθρωποι, οι οποίοι για διάφορους λόγους, που ήταν εμπόδια στην εκπαιδευτική τους διαδρομή, δεν ολοκλήρωσαν τις εγκύκλιες σπουδές τους και επιστρέφουν, ενήλικες πια, στα θρανία για να λάβουν τίτλο σπουδών, αντίστοιχο με αυτόν του απολυτηρίου Γυμνασίου. Στους ανθρώπους αυτούς δεν δόθηκαν εκπαιδευτικά οι ίδιες ευκαιρίες με άλλους που είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν. Δεν εγκατέλειψαν όμως. Η δίψα για μάθηση κρατήθηκε μέσα τους ζωντανή, σαν μια φλόγα που σιγόκαιγε. Και μία μέρα ήρθαν και έκαναν εγγραφή στο σχολείο ζητώντας μια Δεύτερη Ευκαιρία.

Για αυτούς τους ανθρώπους θα ήθελα η ευκαιρία να είναι ουσιαστική και να κάνω ό, τι καλύτερο μπορώ. Δεν μπορώ όμως μόνη μου να κάνω τίποτα.

Χρειάστηκε να βρω πρόσωπα πρόθυμα να βοηθήσουν το σχολείο μας.

Οι δημοσιογράφοι της περιοχής προέβαλαν τις εγγραφές μας. Ναι, είναι πολλές. Λειτουργούν τρία (03) τμήματα στην Κοζάνη και τρία (03) στην Πτολεμαΐδα, μια περίοδο που, λόγω της πανδημίας, οι εγγραφές σε αντίστοιχα σχολεία άλλων πόλεων είναι περιορισμένες.

Στο θέμα της στέγασης, η Περιφερειακή Αρχή με τους Αντιπεριφερειάρχες παραχώρησαν το κτίριο για 15 έτη στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κοζάνης για να στεγαστεί νόμιμα και να βοηθήσει τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που φοιτούν σε αυτό.

Δίπλα σε αυτή την προσπάθεια στέκεται το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) που ανέλαβε όλη τη διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου.

Για κάποιους εκπαιδευόμενους η μετάβαση είναι δύσκολη οικονομικά. Τα ΚΤΕΛ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας θα μεταφέρουν δωρεάν αυτούς τους εκπαιδευόμενους. Για να τους προσεγγίσουμε, πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια της Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Η θέρμανση του σχολείου είναι ελλιπής. Επισκέφτηκα την ΔΕΥΑΚ, όπου και βρήκα εύηκοα ώτα, τα οποία μας υποσχέθηκαν να βοηθήσουν ανιδιοτελώς.

Η σχολική επιτροπή ακούει τα αιτήματά μας και προσπαθεί να βρει λύση να ενταχθούμε μελλοντικά σε αυτήν έτσι ώστε να έχουμε και εμείς δικαιώματα και τις παροχές που αξίζει κάθε εκπαιδευόμενος. Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κοζάνης μας επισκέφτηκε την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του και, στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, για να μας ακούσει επιθυμώντας να είναι αρωγός στην προσπάθειά μας μαζί με όλη την επιτροπή. Αγαστή συνεργασία έχουμε και με τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής του Δήμου Εορδαίας.

Στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη, την Χαρτοθήκη γίναμε δεκτοί, τις επισκεφτήκαμε και περιηγηθήκαμε σε αυτές. Το ίδιο και στο Λαογραφικό Μουσείο. Το σχολείο μας λειτουργεί απογεύματα. Οι επισκέψεις έγιναν απόγευμα και κάποιοι άνθρωποι εργάστηκαν εκτός ωραρίου για να μας εξυπηρετήσουν.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης δέχθηκε να παρακολουθήσουν δωρεάν τα θεατρικά του εργαστήρια κάποιοι εκπαιδευόμενοι του Β’ Κύκλου διευρύνοντας τους ορίζοντές τους με ευχάριστο και αποτελεσματικό τρόπο.

Σίγουρα ξεχνώ και άλλους ανθρώπους και φορείς που συμβάλλουν καθημερινά στο έργο μας.

Πάντα πίστευα ότι είμαστε κάτι από τις ευκαιρίες που μας δόθηκαν. Μας δόθηκαν από Ανθρώπους, τους γονείς μας, τους εκπαιδευτικούς μας, πολιτικούς με όραμα, υπαλλήλους ευσυνείδητους.

Σε όλους αυτούς που συμβάλουν καθημερινά σε ένα καλύτερο μέλλον θέλω να εκφράσω το πιο θερμό μου ευχαριστώ, γιατί σήμερα έχω μια καλή είδηση να μεταφέρω.

Υπάρχουν Άνθρωποι! Κάποιοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν!

Μας συγκινούν βαθιά!

Ελπίζω να μην τους απογοητεύσουμε!

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Με εκτίμηση και πίστη στον Άνθρωπο που είναι ωραίος γιατί είναι Άνθρωπος!

Δρ Φωτεινή Καγιόγλου

Διευθύντρια ΣΔΕ Κοζάνης

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Ακαδημαϊκή Υπότροφος Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Γενική Γραμματέας Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Κοζάνης

Διαμεσολαβήτρια

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael