Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Η αυθεντική αγιορείτικη συνταγή του μοναχού Επιφάνιου για βλήτα με κολοκυθάκια γιαχνί

O μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός υπήρξε μια από τις πιο γνωστές μορφές του Αγίου Όρους, υπήρξε  αναμφίβολα ο μοναχός που ανέδειξε την αγιορείτικη κουζίνα όσο κανένας άλλος και την ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου.

Στο Περιβόλι της Παναγίας, όπως συχνά αποκαλείται το Άγιο Όρος, οι μοναχοί ετοιμάζουν καθημερινά μοναδικής νοστιμιάς πιάτα, ανάμεσα τους και πολλά γλυκά, με χιλιάδες συνταγές που χάνονται στα βάθη των χρόνων και ξεχωρίζουν για τις άριστες πρώτες ύλες . Στο Άγιος Όρος, άλλωστε, καλλιεργούνται τα πάντα και όσο για τα ψάρια και τα θαλασσινά, μπορείς να πεις χωρίς υπερβολή ότι η χερσόνησος του Άθω έχει ευλογημένα νερά!

Βάση της αγιορείτικης κουζίνας είναι η μεσογειακή διατροφή, μιας και δίνεται μεγάλη βάση στα δημητριακά, τα όσπρια, τα χόρτα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα ψάρια. Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια πολυσυλλεκτική αλλά ταυτόχρονα λιτή και το κυριότερο, πολύ υγιεινή διατροφή, που κάνει καλό στον οργανισμό. Την ίδια στιγμή, καθώς οι μοναχοί του Αγίου Όρους τηρούν ευλαβικά τις νηστείες όλου του χρόνου -νηστεύουν 200 και πλέον μέρες- οι συνταγές με κρέας είναι λιγότερες, δίνοντας περισσότερο χώρο να δημιουργούνται ευφάνταστες συνταγές με ψάρια, όσπρια και λαχανικά.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα βλήτα με κολοκυθάκια γιαχνί είναι: 

1/2 κιλό βλήτα
1/2 κιλό κολοκυθάκια
4 ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μαϊντανός
200 γραμμάρια λάδι
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια

Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τα βλήτα και τα πλένουμε. Τα κολοκυθάκια πρέπει να είναι μικρά, περίπου 7 με 10 εκατοστά στο μήκος και δύο πόντους διάμετρο. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια μας και τα σοτάρουμε. Αφού ροδίσουν λίγο, ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα βλήτα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Στη συνέχεια προσθέτουμε μισό λίτρο νερό και το αλάτι. Κατόπιν σκεπάζουμε αφού δυναμώσουμε τη φωτιά. Μετά από μισή ώρα ρίχνουμε τα μυρωδικά και το πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά. Αμέσως πριν κατεβάσουμε το φαγητό, ρίχνουμε τον χυμό από τα δύο λεμόνια.

Πηγή: mounatos-eshop.gr

dogma.gr 


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael