Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Τελιγιορίδου - Βέττα: «Άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει τους γουνεργάτες» (βίντεο)

Στην επίκαιρη ερώτηση για την παράταση αναστολής των συμβάσεων εργασίας των γουνεργατών ως το φθινόπωρο, που καταθέσαμε η βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου με την  βουλευτή Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου ήταν αρνητικός. 

Το ίδιο αρνητικός ήταν και για την απάλειψη της ρήτρας μείωσης τζίρου 70% για την αναστολή του Ιουλίου που αφήνει εκτός περίπου το 95% των επιχειρήσεων και των γουνεργατών.

Ακολουθεί το video και το κείμενο της συζήτησης.

 

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε,

Κύριε Υφυπουργέ καλησπέρα,

Καταθέσαμε την ερώτηση για την παράταση στήριξης των εργαζομένων στον κλάδο της γουνοποιίας μαζί με την κυρία Βέττα βουλευτή Κοζάνης, από τις 8 Μαρτίου – η βουλευτής είναι δίπλα μου – και πριν μία βδομάδα την μετατρέψαμε σε επίκαιρη γιατί δεν υπήρξε καμία ενέργεια και καμία απάντηση από την πλευρά του Υπουργείου.

Ο κλάδος της γουνοποιίας είναι ένας από τους πιο εξωστρεφείς και εξαγωγικούς κλάδους της χώρας, με το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού στην Καστοριά και τη Σιάτιστα να απασχολείται σε αυτόν. Υπάρχουν 1.240 επιχειρήσεις, κυρίως ατομικές αλλά και εταιρείες και με βάση το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, εργάζονται 2023 άτομα και με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ 279 εργαζόμενοι είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν ο κλάδος δέχεται, πέρα από την οικονομική κρίση που πέρασε τα προηγούμενα χρόνια λόγω διεθνών συνθηκών και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Γιατί οι αγορές στις οποίες απευθύνεται ο κλάδος αυτός συνεχίζουν να είναι κλειστές. Ο περιορισμός των μετακινήσεων και η μη διενέργεια διεθνών εκθέσεων έχει σαν αποτέλεσμα τα προϊόντα που έχουν παραχθεί τα δύο τελευταία χρόνια να βρίσκονται σε αποθήκες και σε βιτρίνες με αποτέλεσμα να μην απαιτείται παραγωγή νέων προϊόντων, άρα να μην απαιτείται νέα εργασία. Σύμφωνα μάλιστα με το Εμπορικό Επιμελητήριο Καστοριάς, το 2019 είχαμε εξαγωγές έτοιμων γουναρικών αξίας 108 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 είχαμε 12 φορές κάτω, 800.000 ευρώ. Αυτή η αρνητική εξέλιξη οδηγεί την πλειοψηφία των εργαζομένων στην περιοχή μας, γιατί όπως σας είπα η πλειοψηφία απασχολείται σε αυτό τον κλάδο, σε απόγνωση και σε μία οικονομικά ασφυκτική κατάσταση, η οποία σε συνδυασμό με την βίαιη απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, που ούτως ή άλλως δεν αναφέρεται κανένα μέτρο της κυβέρνησης για τη γουνοποιία, κάνει την κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη.

Η λήψη πρόσθετων μέτρων για την διατήρηση των θέσεων εργασίας του εργατικού δυναμικού είναι επιβεβλημένη. Η υποστήριξη της απασχόλησης σε μία περιοχή που αγγίζει τα ποσοστά του 55% της ανεργίας είναι υποχρέωση της κυβέρνησης. Για να στηρίξει όχι μόνο τον κλάδο, αλλά κι αυτήν την ευαίσθητη ακριτική περιοχή της χώρας για λόγους κοινωνικούς, ανθρωπιστικούς και εθνικούς. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσει η μαζική μετανάστευση, κυρίως των νέων ανθρώπων, για την αναζήτηση εργασίας είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην περιοχή και επιδείνωση του επιβαρυμένου ήδη δημογραφικού προβλήματος της περιοχής μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρώ ότι η συνέχιση της αναστολής των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας είναι επιβεβλημένη, χωρίς ρήτρα επιλεξιμότητας ,όπως κάνατε δύο μέρες πριν και ενώ είχαμε κάνει επίκαιρη την ερώτηση με το να δώσετε παράταση ενός μήνα με ειδικά κριτήρια για να έχει, λέει, μείωση του τζίρου 70% μία επιχείρηση για να ενταχθεί.

Πιστεύουμε ότι η παράταση είναι εφικτή από την πλευρά της κυβέρνησης. Μιλάμε για 2.000 εργαζόμενους και σχετικά περιορισμένο κόστος. Ερωτάσθε λοιπόν, είστε διατεθειμένοι να αναστείλετε και μέχρι τουλάχιστον το φθινόπωρο, αν όχι μέχρι το τέλος του χρόνου, για να βοηθήσετε ανθρώπους που πραγματικά, πραγματικά βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις για να δώσει μία άλλη προοπτική. Είστε διατεθειμένοι να παρατείνετε την αναστολή της εργασίας όπως ζητά και το σωματείο των γουνεργατών και οι φορείς του κλάδου; Ευχαριστώ».

Το κείμενο της δευτερολογίας:
«Κύριε Υπουργέ, ξεκινήσατε την απάντησή σας λέγοντας συνολικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση. Εγώ ήμουν πολύ συγκεκριμένη. Αλλά ακόμη και για αυτά τα συλλογικά που λέτε ότι στοίχισαν 38 δισεκατομμύρια να σας πω ότι είχατε και τη δυνατότητα να το κάνετε καθώς η δική μας κυβέρνηση σας άφησε ένα μαξιλάρι 37 δις και όχι άδεια ταμεία.

Καταθέσαμε αυτή την ερώτηση και είπατε ότι την Τετάρτη προτείνατε αναστολή για ένα ακόμη μήνα. Να καταθέτουμε κάθε μήνα ερώτηση και να το πάμε μήνα με το μήνα. Γιατί βλέπουμε ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πιέζεται για να παίρνει κάποιες αποφάσεις. Ξέρετε ο κλάδος αυτός είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, σε μία ιδιαίτερη περιοχή και χρειάζεται ουσιαστική στήριξη. Σήμερα το πρωί στο Υπουργείο εργασίας υπήρχε μία συνάντηση του σωματείου εργαζομένων. Η ηγεσία του Υπουργείου δεν καταδέχτηκε να τους δει, γιατί βλέπει προφανώς τον ΣΕΒ, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Κύριε Υπουργέ, όταν αποφασίζετε για το μέλλον των εργαζομένων θα πρότεινα να συναντάτε τους εργαζόμενους, να μην τους απαξιώνετε και να μην τους απογοητεύετε.  Ακόμη και αυτό, για τον ένα μήνα με τον τζίρο, λέει, να έχει μειωθεί κατά 70% αποδεικνύει ότι αυτοί που σχεδιάζουν τα μέτρα δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των κλάδων. Θα πρέπει, λέει, να έχει μείωση 70% σε σχέση με την περίοδο από τον Απρίλιο 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Αλλιώς, λέει, δεν είναι πληττόμενη επιχείρηση, άρα δεν χρειάζεται στήριξης του μέτρου.

Να σας πω λοιπόν ότι με αυτό το μέτρο, το 95% των γουνοποιητικών επιχειρήσεων αποκλείονται. Και αποκλείονται και οι εργαζόμενοι. Και θα σας εξηγήσω το γιατί. Ανάμεσα στις συγκρίσιμες περιόδους 2019 – 2020 και 2020 – 2021 η τιμή της πρώτης ύλης του κλάδου εκτοξεύτηκε, όπως και των λοιπών βοηθητικών υλών. Τριπλασιάστηκε. Αυτή η αύξηση στην πρώτη ύλη και τις βοηθητικές ύλες οδήγησε στην αύξηση της τελικής τιμής των προϊόντων. Συνεπώς οδήγησε σε δυσανάλογα προσαυξημένες τιμές σύγκρισης. Για παράδειγμα, για να γίνει κατανοητό. Αν μία μονάδα του προϊόντος, τον Απρίλιο του 2019, είχε τιμή 500 ευρώ, η ίδια μονάδα προϊόντος τον Μάρτιο του 2021 έχει τιμή 2.000 ευρώ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή μονάδας του προϊόντος το 2021 να ισοδυναμεί αξιακά με τέσσερις μονάδες της περιόδου αναφοράς. Αυτό λοιπόν αυξάνει τον τζίρο. Όμως, ακόμη και έτσι, οι περισσότερες επιχειρήσεις ακόμη και με αυτές τις τιμές έχουν μείωση τζίρου 30% – 60% και δεν αντισταθμίζεται σε καμία περίπτωση η μηδαμινή ανάγκη παραγωγής νέων προϊόντων.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο, με βάση αυτό, πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Όλο το 2020 και όλο το 2021 δεν έγιναν εκθέσεις. Ο τουρισμός ιδιαίτερα από τις χώρες στις οποίες έχει αναφορά το προϊόν Ρωσία, Κορέα και Κίνα, δεν υπήρξε. Έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις. Ξέρετε τα προϊόντα αυτά αποτελούν ένα εξειδικευμένο και μη τυποποιημένο είδος, το οποίο θέλει φυσική παρουσία για να το αγοράσει κάποιος.

Όπως λοιπόν συμπεραίνετε, αυτό που λέτε σχετικά με την αύξηση των τζίρων δεν οφείλεται στην αύξηση της επιχειρηματικής και της επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Είναι λοιπόν κάτι που πρέπει να το δείτε. Η Καστοριά υποφέρει. 2.000 άνθρωποι είναι 2.000 οικογένειες. Είναι μια περιοχή στην άκρη, στην εσχατιά της Ελλάδας. Δεν υπάρχει καμιά εναλλακτική. Πρέπει να βοηθήσετε και να τους στηρίξετε. Είναι υποχρέωση της πολιτείας. Για δεκάδες χρόνια η Καστοριά προσέφερε στην εθνική οικονομία. Δεν έχει η κυβέρνηση το δικαίωμα να την εγκαταλείψει.

Ευχαριστώ».

 

kozan.gr

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael