Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΤΕ Κοζάνης ΚΚΕ για το κλείσιμο υποκαταστημάτων των τραπεζών


Το τελευταίο διάστημα οι τραπεζικοί όμιλοι προχωράνε σε κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων, προγράμματα «εθελούσιων» για το προσωπικό , πιέσεις και εκβιασμούς στους εργαζομένους για να «αποχωρήσουν».. οικιοθελώς, αλλά και απολύσεις. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της μετάβασης στην ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών, που συνδέεται με την εκταμίευση της χρηματοδότησης προς το τραπεζικό σύστημα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης , που σηματοδοτεί επίθεση στις θέσεις εργασίας και στα δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το τελευταίο διάστημα έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο 64 καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, 25 καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας , 4 καταστημάτων της Attica Bank .

Στα πλαίσια αυτά η τράπεζα Πειραιώς προχωράει σε κλείσιμο υποκαταστημάτων στην Κοζάνη και τα Σέρβια και υπολειτουργία των υποκαταστημάτων στην Πτολεμαΐδα και στο Βελβενδό. Αυτή η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων συνοδεύεται από πιέσεις στο προσωπικό για την « οικειοθελή» του απόλυση, από το στόχαστρο των οποίων δεν γλιτώνουν ούτε οι εργαζόμενοι με αναπηρίες και χρόνια προβλήματα υγείας.

Εκτός από την επίθεση στους εργαζομένους, μια από τις επιπτώσεις των σχεδίων των τραπεζών είναι το γεγονός ότι ολόκληρες περιοχές μένουν χωρίς τραπεζικό κατάστημα και όσοι μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν από κάποιο τοπικό κατάστημα αναγκάζονται πλέον να ταξιδέψουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση μας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα Σούπερ Μνημόνιο που τα προαπαιτούμενα του θα τσακίσουν εργασιακά δικαιώματα θα φέρουν νέα βάρη στο λαό. Βαριά εκτεθειμένοι απέναντι στον λαό, μαζί με την κυβέρνηση, είναι και τα άλλα αστικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση που από κοινού αποθεώνουν το Ταμείο της ΕΕ, συγκαλύπτοντας τον πραγματικό αντιλαϊκό του χαρακτήρα. Επίσης επιβεβαιώνεται ότι η « ψηφιακή μετάβαση» αντί να εξασφαλίζει λιγότερες ώρες δουλειάς για τους τραπεζοϋπάλληλους , αφού πια υπάρχουν η τεχνολογία και η επιστήμη , αντί να μειώνει την εντατικοποίηση της εργασίας , να αναδιανέμεται το προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες ή άλλες κοντινές περιφέρειες για την επαρχία , έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι τράπεζες ξεφορτώνονται το προσωπικό με συγκροτημένα δικαιώματα και ότι ανάγκη προκύπτει την καλύπτουν με ελαστικά εργαζόμενους.

Ο τελευταίος νόμος έκτρωμα για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας με την κατάργηση του 8ώρου , η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ο νέος νόμος για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης , το νέο νομοσχέδιο που βάζει ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση που ετοιμάζουν , παράλληλα με τις εξελίξεις με το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών δείχνουν ότι για την εκπαίδευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων οι εργαζόμενοι και ο λαός θα το πληρώσουν ακριβά με φτώχια και ανεργία.

Καλούμε τον λαό της περιοχής να εμποδίσει με τον οργανωμένο αγώνα του το κλείσιμο των υποκαταστημάτων. Να μην χάσουν οι εργαζόμενοι κανένα εργασιακό, μισθολογικό ή ασφαλιστικό τους δικαίωμα.

ΤΕ Κοζάνης ΚΚΕ

ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου ΚΚΕ

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael