Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Το ΚΚΕ για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς της ΔΕΗ Α.Ε.

Η πολιτική της πράσινης ανάπτυξης, της απολιγνιτοποίησης, φέρει την σφραγίδα του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή μας. Μετά και τον ΑΗΣ Αμυνταίου συνέχεια έχει ο ΑΗΣ Καρδιάς που ως σταθμός οδηγείται οριστικά στο κλείσιμο αφήνοντας όλη την πόλη της Πτολεμαΐδας με την αβεβαιότητα της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης την επόμενη μέρα. Αυτή η πολιτική έχει την σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των προηγούμενων.

Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσαν να εντάσσονταν στο ενεργειακό μείγμα να αξιοποιούν τον εγχώριο λιγνίτη για την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας μαζί και με τις άλλες μορφές, οδηγούνται στην εκτίναξη του κόστους παραγωγής μέσα από την άνοδο των τιμών ρύπων. Θα μπορούσαν με περιβαλλοντική αναβάθμιση να συνεχίσουν να λειτουργούν αξιοποιώντας τα αποθέματα λιγνίτη που υπάρχουν αλλά λόγω του ανταγωνισμού των μονοπωλίων στην ενέργεια και την προώθηση και στήριξη άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων, οδηγούνται σε απαξίωση. Οδηγούνται σε κλείσιμο με συνέπεια μια σειρά από θέσεις εργασίας να χάνονται αλλά να είναι και αβέβαιη η λειτουργία της τηλεθέρμανσης της πόλης της Πτολεμαΐδας.

Μείζον θέμα αποτελεί η επάρκεια του συστήματος που μπαίνει σε κίνδυνο τις ώρες αιχμής με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Δεν αποκλείονται έτσι τα τοπικά μπλακ άουτ καθώς και οι αθρόες εισαγωγές ρεύματος με τελικό αποδέκτη του αυξημένου λογαριασμού το λαό.

Τα αναπτυξιακά σχέδια που παρουσιάζονται θα μετατρέψουν την ενέργεια σε ακόμα πιο πανάκριβο εμπόρευμα. Οι πράσινες επενδύσεις αφήνουν ακόμα μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού καταστρέφονται αρκετοί ορεινοί όγκοι, δεσμεύονται χιλιάδες εκτάσεις στρεμμάτων για την προώθηση έργων ΑΠΕ που θα «αντικαταστήσουν» τις λιγνιτικές μονάδες. Οι θέσεις εργασίας θα είναι με ημερομηνία λήξης, με εξευτελιστικά μεροκάματα, με απαράδεκτους όρους εργασίας και με ατελείωτα ωράρια.

Μόνο ως υποκρισία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ευαισθησία της κυβέρνησης, αλλά και των μεγάλων καπιταλιστικών κολοσσών για το περιβάλλον, τη στιγμή που στα σχέδιά τους προτείνουν την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων, την ταφή επικίνδυνων αποβλήτων, τα πλωτά φωτοβολταϊκά στις λίμνες της περιοχής κοκ

Η πάλη ενάντια στην απολιγνιτοποίηση είναι μονόδρομος για το λαό της περιοχής ώστε να διεκδικήσει:

· Κανένα κλείσιμο - πώληση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχείων. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ.

· Καμία απόλυση εργαζόμενου και μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

· Να μην υπάρξει καμιά διακοπή στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου. Ούτε σκέψη για αύξηση στους λογαριασμούς τηλεθέρμανσης. Επέκταση του δικτύου στα χωριά στις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας.

· Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για το λαό, καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια.

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael