Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΤΕ Κοζάνης ΚΚΕ & ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Κοζάνης: 77 χρόνια από τα γεγονότα στα Λιβερά Κοζάνης

77 χρόνια από τα γεγονότα στα Λιβερά Κοζάνης

Έχουν περάσει 77 χρόνια από το ολοκαύτωμα του χωριού Λιβερά Κοζάνης. Στις 3 Φλεβάρη 1944 είχε προγραμματιστεί να γίνει Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη των οργανώσεων του ΚΚΕ του νομού Κοζάνης στο χωριό Λιβερά. Είχε αποφασιστεί εκεί να γίνει η Συνδιάσκεψη γιατί θεωρούνταν ημιελεύθερη περιοχή και οι Γερμανοί κατακτητές σπάνια φαίνονταν από αυτά τα χωριά.

Η Συνδιάσκεψη έγινε στο σχολείο του χωριού, ξεκίνησε το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε το απόγευμα. Τα θέματα της ήταν οργανωτικά ζητήματα στη δράση που έπρεπε να αναπτυχθεί για το διώξιμο των Γερμανών από την περιοχή. Με την ολοκλήρωση της Συνδιάσκεψης αποφασίστηκε να μείνουν εκεί όλοι οι αντιπρόσωποι και να φύγουν την επόμενη μέρα. Την ευθύνη της περιφρούρησης είχε ένα απόσπασμα του 53ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Από τις κινήσεις που γίνονταν στο σχολείο μαθεύτηκε το γεγονός και η συνδιάσκεψη προδόθηκε στους Γερμανούς από ΠΑΟτζήδες συνεργάτες των κατακτητών.

Οι Γερμανοί δεν έχασαν την ευκαιρία και αφού συγκέντρωσαν αρκετές δυνάμεις, τη νύχτα 3 προς 4 Φλεβάρη κινήθηκαν για να κυκλώσουν το χωριό. Το ξημέρωμα οι φασίστες κατακτητές εισέβαλαν στο χωριό αρχίζοντας να καίνε και να σκοτώνουν χωρίς διάκριση. Η φρουρά πολέμησε ηρωικά, σχεδόν σώμα με σώμα με τους Γερμανούς, κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό και μέσα από μια κόλαση πυρών να πραγματοποιήσουν ηρωική έξοδο και να διαφύγουν. Όμως ο αιφνιδιασμός και τα καταιγιστικά πυρά των Γερμανών προκάλεσαν μεγάλες απώλειες. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν τα παρακάτω στελέχη του ΚΚΕ:

· Χρήστος Κάλφας (Ανδρέας), Γραμματέας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

· Μήτσος Κωνσταντινίδης (Σάββας), Γραμματέας νομού Κοζάνης του ΚΚΕ.

· Μιχάλης Θεοδωρίδης (Μίχας), Γραμματέας Αχτιδικής Επιτροπής Εορδαίας του ΚΚΕ.

· Σαρκής Μαρδιροσιάν (Στέφανος) Αχτιδικό στέλεχος ΠΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

· Κοσμάς Σαββίδης (Λεβεντάκος) μέλος της ΠΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

· Βασίλης Παπαδόπουλος Γραμματέας της ΕΠΟΝ Κοζάνης

· Θεόδωρος Μαριόλης (Λευτέρης) Γραμματέας ΠΕ Γρεβενών του ΚΚΕ.

· Διομήδης Βασιλειάδης μέλος της ΠΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

· Ζήσης Παπαδόπουλος στέλεχος της ΕΠΟΝ από Λιβερά.

· Παγκαρλιώτας Αθανάσιος (Ξανθάκης) μέλος της ΠΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Νεκροί ήταν άλλοι 7 αντάρτες από το απόσπασμα του ΕΛΑΣ. Οι φασίστες Γερμανοί κατακτητές, ύστερα από την αποτυχία τους να συλλάβουν ή να εξοντώσουν τους συγκεντρωθέντες λύσσαξαν κυριολεκτικά και ξέσπασαν στους αμάχους. Έκαψαν τα δυο χωριά και αφού συνέλαβαν 40 κατοίκους των δυο χωριών Λιβερά – Σιδερά στη συνέχεια τους εκτέλεσαν. 


Το τίμημα σε αίμα ήταν μεγάλο. Το πλήρωσαν τόσο οι δυνάμεις του ΚΚΕ, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής. Στο μνημείο του χωριού που στήθηκε αργότερα για να τιμηθεί η μνήμη των αθάνατων νεκρών, είναι γραμμένα με χρυσά γράμματα τα ονόματα 61 θυμάτων (57 επώνυμων και 4 ανώνυμων ανταρτών).

Στην μνήμη τους, την Κυριακή 7/2/2021, αντιπροσωπία από την Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, σε μια λιτή εκδήλωση λόγω της πανδημίας, κατέθεσαν λουλούδια στην μνήμη των νεκρών.

Οι αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ που πολέμησαν το φασισμό – ναζισμό με το όπλο στο χέρι, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι απόγονοι και φίλοι της αντίστασης, με αφορμή το γεγονός της επετείου των 77 χρόνων από τα γεγονότα των Λιβερών, καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλο το λαό, να συνεχίσουν τον αντιφασιστικό – αντικαπιταλιστικό αγώνα μέχρι την ανατροπή και την εξάλειψη του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που γεννά το φασισμό, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση και αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, των λαών. Για να οικοδομήσουμε μια δίκαιη κοινωνία, τη σοσιαλιστική κοινωνία όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση, θα ευημερούν οι λαοί με την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους, έχοντας πάρει την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια.

 

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3AelTop Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael