Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Η ανεξέλεγκτη υλοτομία συνεχίζει να πληγώνει τα δάση -Καταγγελίες της Οικολογικής Κίνησης

Σε σοβαρή καταγγελία για ανεξέλεγκτη και λαθραία υλοτομία προχώρησε η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, προτείνοντας παράλληλα το χαρακτηρισμό του Βοΐου σε Εθνικό Πάρκο, ζητώντας το  αίτημα να ξαναμπεί στο τραπέζι και να προχωρήσει. 

 Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της  Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, «τα λαθραία κυκλώματα υλοτομίας αποψιλώνουν ολόκληρες εκτάσεις, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τα δασαρχεία, και οι καταγγελίες είναι πλέον καθημερινές.

 

Λιγότερο οδυνηρές αλλά υπαρκτές είναι και οι αυθαιρεσίες ορισμένων επαγγελματιών ξυλοκόπων, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τους νομοταγείς και αυξάνει την αγανάκτηση και την οργή των τελευταίων. Οι τελευταίες καταγγελίες έρχονται από το Βόιο (περιοχή Πενταλόφου – Βυθού), όπου τα αλυσοπρίονα επελαύνουν λεηλατώντας το δασικό μας πλούτο. Το πλουσιότερο σε δάση βουνό του νομού μας, το Βόιο, υποφέρει εδώ και χρόνια από την υπερ-υλοτόμηση, παράνομη ή «νόμιμη».

Πιο συγκεκριμένα ο συμπολίτης μας, Φώτης Χατζηγούλας, ο οποίος υπερασπίζεται σταθερά τα βουνά και τα δάση του Βοΐου καθώς και το χωριό του τον Βυθό, σε επιστολή του προς κάθε αρμόδιο, καταγγέλλει την αλόγιστη υλοτομία γύρω από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας, στην περιοχή του Αηλιά Πενταλόφου, καθώς και σε πολλά σημεία δίπλα στους δασικούς δρόμους. 

Ακολουθεί απόσπασμα της καταγγελίας του:

 

«Με λύπη μου πληροφορήθηκα ότι κατά την διάρκεια της γενικής απαγόρευσης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020, πραγματοποιήθηκε παράνομη υλοτόμηση περιμετρικά του δρόμου που οδηγεί στην Ιερά Μονή. Κόπηκαν αλόγιστα, δέντρα εκατοντάδων ετών, χωρίς να υπάρχει καμία σήμανση του δασαρχείου σε μεγάλες εκτάσεις. Μετά από αντίδραση κατοίκων και την παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας το έγκλημα αυτό σταμάτησε και οι παράνομοι υλοτόμοι εξαφάνισαν τα μηχανήματα τους σε μια νύχτα, εγκαταλείποντας εκεί τους κομμένους κορμούς και τα πεσμένα δέντρα’’.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση καταγγελία των οικολόγων υπογραμμίζει ότι τα θέματα είναι γνωστά στις Δασικές Υπηρεσίες, στους Δήμους και στην Περιφέρεια. «Καλούμε – τονίζουν -για άλλη μια φορά όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να κάνουν το αυτονόητο: Να προστατέψουν το Φυσικό Κεφάλαιο του τόπου και να τιμωρήσουν αυστηρά όσους το υφαρπάζουν ή το καταστρέφουν».

 

ΕΡΤ Κοζάνης

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3AelΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια