Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Α΄ τάξη 1ου Δ.Σ. Σιάτιστας: Το γράμμα Ξξ στη σιατιστινή ντοπιολαλιά (βίντεο)


 Με την έννοια της ντοπιολαλιάς επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, με εμψυχωτή τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο. Μέσω του σχολικού προγράμματος «Το γράμμα Ξξ στη σιαστιστινή ντοπιολαλιά», έγινε μια προσπάθεια να κατανοήσουν ότι κάθε τόπος έχει τους δικούς του ιδιωματισμούς και λέξεις. 

Συνδυάζοντας το γράμμα Ξξ από το μάθημα της Γλώσσας, τα πρωτάκια μας παρουσιάζουν σιατιστινές λέξεις από το παρελθόν. Αναμφίβολα, η ντοπιολαλιά αποτελεί μέρος της Γλώσσας ενός τόπου κι αυτομάτως στοιχείο του πολιτισμού του. Πλέον, τα παιδιά δε χρησιμοποιούν σιατιστινούς ιδιωματισμούς. Παρόλο αυτού, βρήκαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια μικρή οπτικοακουστική παρουσίαση – αρχείο σιατιστινών λέξεων με αρχικό γράμμα το Ξξ. Ένα μικρό ταξίδι στο παρελθόν για μικρούς και μεγάλους. 

Ένα ταξίδι στη Γλώσσα που φέρνει στο μυαλό μας τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, με λέξεις που θυμόμαστε από αυτούς… Μια παρουσίαση γεμάτη… Σιάτιστα. Λέξεις από τη Σιάτιστα και καρτέλες γραμμένες στον τοίχο του πέτρινου σχολείου μας, τα θεμέλια του οποίου μπήκαν το 1908. Κι όλα αυτά, υπό τους ήχους σιατιστινών τραγουδιών… «Σούστα», «Αη Βασιλιάτικος» και «Πέρα στον πέρα μαχαλά». Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς των παιδιών καθώς και τον «Παύλο Μελά», δημοτικολαϊκή ορχήστρα και τη «Χάλκινη Πανδαισία», μουσικό συγκρότημα.


 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael