Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Η εορτή των Αγίων Ταξιαρχών στη Σιάτιστα (φωτο)


Με ιδιαίτερο άλγος τίμησε η ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας την εορτή της Συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Επουρανίων Ασωμάτων Δυνάμεων στον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών. Ο Ιερός Ναός χτίστηκε από τον μοναχό Ιωνά το 1798, πριν από 222 χρόνια. Ο μοναχός Ιωνάς ήταν και διδάσκαλος στη Σιάτιστα.

Στον Πανηγυρικό εσπερινό, που εψάλη την παραμονή της εορτής, Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος, μαζί με τους Ιερείς π. Βασίλειο και π. Νέστορα. Πριν το τέλος εψάλη και αρτοκλασία.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκαν δύο πανηγυρικές Θείες Λειτουργίες από τους Ιερείς της ενορίας π. Βασίλειο και π. Νέστορα στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Ταξιαρχών. 

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη και αρτοκλασία, η οποία ήταν προσφορά από τους κρεοπώλες της Σιάτιστας, για να τιμήσουν τους προστάτες τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

 

Λίγα λόγια για τον μοναχό Ιωνά.

Ο λόγιος αυτός μοναχός καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια της Σιάτιστας, ο οποίος αμέσως μετά το θάνατο των γονέων του, διέθεσε όλη την περιουσία του και ανήγειρε τον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών, τον οποίο διακόσμησε με αγιογραφίες και τον εμπλούτισε με ιερά σκεύη, με άμφια και με λειτουργικά βιβλία. Στον γυναικωνίτη, ανεβαίνοντας την εσωτερική σκάλα, ξεχωρίζει η μορφή του κτίτορα Ιωνά, που εικονίζεται με σχήμα μοναχού και κρατά στα χέρια του το ομοίωμα του Ναού.

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael