Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σχεδιάζουν ψηφιακές τάξεις για τηλεκπαίδευση

schediazoyn-psifiakes-taxeis-ga-tilekpaidefsi

Στη δημιουργία των ψηφιακών τάξεων στα σχολεία αλλά και στο πώς το μάθημα θα είναι παιδαγωγικά σωστό και όχι απλώς να γίνεται μέσω της Teams, εστιάζει το υπουργείο Παιδείας πέρα από την ενίσχυση της τεχνολογικής υποδομής και του εξοπλισμού των σχολικών μονάδων. 

Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού που υπάρχει από πλευράς υπουργείου Παιδείας και υφυπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, βασικός στόχος είναι η δημιουργία, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, μίας ψηφιακής τάξης σε κάθε σχολείο, ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όσον αφορά στον εξοπλισμό ο οποίος είναι απαραίτητος για τον εμπλουτισμό των ψηφιακών τάξεων, είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί από τα αρμόδια Υπουργεία σε συνεργασία με την επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ούτως ώστε να διασφαλίζονται και να μην παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών. 

Το θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και των πολλών πτυχών της (εξοπλισμός, αναβάθμιση σχολείων, θεσμοθέτηση της από τη Βουλή, προσωπικά δεδομένα, τρόπος διεξαγωγής), απασχόλησε χθες την κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να διατυπώνουν τις θέσεις τους. Από πλευράς υπουργείου Παιδείας, ο πρώτος λειτουργός Εκπαίδευσης Νικόλας Γιασουμή ανέφερε ότι τώρα στα σχολεία υπάρχει ο βασικός και απαραίτητος εξοπλισμός ώστε να είναι εφικτή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, παράλληλα με τους σχεδιασμούς που «τρέχουν» για τη δημιουργία των ψηφιακών τάξεων. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται ένας υπολογιστής με κάμερα, μία επιπλέον κάμερα, ένας προβολέας, μικρόφωνο και ηχεία. 

Πέραν όμως από τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας στην Επιτροπή έγινε αναφορά και στο πώς γίνεται σήμερα η τηλεκπαίδευση, καθώς ορισμένα σχολεία έχουν μαθητές στο σπίτι. Όπως αναφέρθηκε, ακολουθείται ο τρόπος που ακολουθήθηκε και τους προηγούμενους μήνες, χωρίς να χρειαστεί η παράλληλη/ταυτόχρονη διδασκαλία σε τάξη και σπίτι και άρα, στην πράξη δεν έχει ενεργοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε προσφάτως από τη Βουλή και αφορά έκτακτες ανάγκες. Μέθοδο με την οποία αντιδρούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο Ειρήνη Λοΐζίδου-Νικολαΐδου η Teams είναι η μόνη επιτρεπτή λύση καθώς υπήρχε σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και της Microsoft, ενώ κάποια από τα ζητήματα που είχαν επισημανθεί σχετικά με προστασία προσωπικών δεδομένων, έχουν επιλυθεί.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις διατύπωσαν εκ νέου τη διαφωνία τους για το θεσμικό πλαίσιο σημειώνοντας πως στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει ομοιόμορφα η εξ αποστάσεως ενώ έθεσαν ξανά την αντίδρασή τους για το ενδεχόμενο τοποθέτησης κάμερας ή άλλων μέσων που συνιστούν παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Μίλησαν για ανάγκη ομαδοποίησης μαθητών, διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος καθώς και διορισμό έκτακτων αδιόριστων εκπαιδευτικών που θα μπορούν να βοηθήσουν για κάποιες μέρες στη διαδικασία. Παράκλησή τους προς την επιτροπή Παιδείας είναι όπως γίνουν διαβουλεύσεις των αρμοδίων με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι όπως είπαν, είναι αυτοί που θα κληθούν να εφαρμόσουν τις όποιες αποφάσεις και σχεδιασμούς.


philenews.com

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael