Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σε επίπεδο ρεκόρ ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων εν μέσω της πανδημίας- 10,2 τρισ. δολάρια


Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη τα πήγαν «εξαιρετικά καλά» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού οι περιουσίες τους έφτασαν σε νέο ρεκόρ: 10,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 27,5% στην κορύφωση της κρίσης, από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο. Την ίδια περίοδο δηλαδή που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχαναν τη δουλειά τους, ή πάσχιζαν να τα βγάλουν πέρα με τα προγράμματα στήριξης των κυβερνήσεων.

Κατά κύριο λόγο- σύμφωνα με την έκθεση- οι δισεκατομμυριούχοι επωφελήθηκαν «ποντάροντας» στην ανάκαμψη των χρηματιστηρίων όταν οι αγορές βρέθηκαν στο ναδίρ, κατά τη διάρκεια του αυστηρού lockdown, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ειδικά εκείνοι που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, της υγείας και της βιομηχανίας είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 36-44%.

Έτσι, ο πλούτος τους έφτασε σε νέο ρεκόρ (10,2 τρισ.), ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 8,9 τρισεκατομμυρίων, που είχε καταγραφεί στα τέλη του 2017, σύμφωνα με την UBS. Ρεκόρ κατέγραψε όμως και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων, που έφτασαν τους 2.189, από 2.158 που ήταν το 2017.

Οι σούπερ- πλούσιοι μπόρεσαν να επωφεληθούν από την κρίση επειδή είχαν «τα κότσια» να αγοράσουν περισσότερες μετοχές όταν οι κεφαλαιαγορές κατέρρεαν σε όλο τον κόσμο, εξήγησε ο Τζόσεφ Στάντλερ της UBS. Έκτοτε τα χρηματιστήρια ανέκαμψαν, καλύπτοντας στο μεγαλύτερο μέρος τις απώλειες. Οι μετοχές κάποιων τεχνολογικών εταιρειών κατέγραψαν απότομη άνοδο.

Συνήθως οι δισεκατομμυριούχοι έχουν «σημαντική διάθεση για ρίσκο» και είχαν τη σιγουριά να ρισκάρουν μέρος της περιουσίας τους, σημείωσε ο Στάντλερ.

Η έκθεση της UBS δεν περιελάμβανε κατάταξη με την περιουσία των δισεκατομμυριούχων, αλλά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι ο Τζεφ Μπέζος, με 189 δισεκατομμύρια δολάρια. Η περιουσία του ιδρυτή της Amazon έχει αυξηθεί κατά 74 δισεκατομμύρια μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg billionaires index. Πάντως, ο Έλον Μασκ έχει βγάλει τα περισσότερα φέτος, αφού η περιουσία του αυξήθηκε κατά 76 δισεκατομμύρια και ανέρχεται σε 103 δισ. δολάρια.

Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση της UBS, πολλοί εκατομμυριούχοι έκαναν δωρεές για να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού και για τη στήριξη εκείνων που επλήγησαν λόγω του lockdown.

«Η έρευνά μας ταυτοποίησε 209 δισεκατομμυριούχους που ανακοίνωσαν δωρεές 7,2 δισεκατομμυρίων, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Αντέδρασαν γρήγορα, παρέχοντας ελεύθερα επιχορηγήσεις προκειμένου να αποφασίσουν οι αποδέκτες πώς θα χρησιμοποιηθούν καλύτερα αυτά τα χρήματα», αναφέρει η ελβετική τράπεζα.

Στις ΗΠΑ 98 δισεκατομμυριούχοι δώρισαν συνολικά 4,5 δισεκατομμύρια, στην Κίνα 12 άνθρωποι έδωσαν 679 εκατομμύρια και στην Αυστραλία μόλις 2 δισεκατομμυριούχοι παρείχαν 324 εκατομμύρια. Τέλος, στη Βρετανία 9 δισεκατομμυριούχοι ανακοίνωσαν δωρεές 298 εκατ. συνολικά. 


Με πληροφορίες από Guardian

lifo.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



 

 

 

 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael