Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Κοροναϊος : Μαζεύουν εκ νέου μετρητά στο «στρώμα» οι Ευρωπαίοι

Στις τράπεζες έσπευσαν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να κάνουν αναλήψεις και να κρατούν μετρητά 


Με την πανδημία του κοροναϊού οι Ευρωπαίοι έσπευσαν στις τράπεζες για αναλήψεις ενώ συγκέντρωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Το αποτέλεσμα είναι να έχει αυξηθεί δραματικά η αξία των χαρτονομισμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σύμφωνα με τα οποία σε διάστημα  τεσσάρων εβδομάδων και συγκεκριμένα τις τέσσερις εβδομάδες πριν από τις 10 Απριλίου, η αξία των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν αυξήθηκε κατά 41,2 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο 1,33 τρισ. ευρώ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί από τον Οκτώβριο του 2008 όταν άρχιζε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Τότε σε διάστημα των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, η αξία των χαρτονομισμάτων που είχαν στην κατοχή τους ιδιώτες και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 41,4 δισ. ευρώ.

Οι αναλήψεις

Αυτή τη φορά οι καταναλωτές έσπευσαν από την αρχή της πανδημίας να κάνουν εκτεταμένες αναλήψεις από τα ΑΤΜ ιδιαίτερα σε όσες χώρες δεν έχει ακόμη εδραιωθεί η πληρωμή με χρεωστικές κάρτες ή άλλα ψηφιακά μέσα και τα μετρητά παραμένουν ο κυριότερος ή ο μοναδικός τρόπος πληρωμής.
Οι αναλήψεις ήταν, όπως αναφέρει η Καθημερινή, εκτεταμένες ακόμη στη Γερμανία και στην Αυστρία στη διάρκεια του περασμένου μήνα και καθώς ο κοροναϊός εξαπλωνόταν σε όλη την Ευρώπη και οι κυβερνήσεις επέβαλαν αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας.
Υπήρξαν και περιπτώσεις ορισμένων χωρών στις οποίες μειώθηκε τελευταία η ζήτηση για μετρητά. Σε σχετική έρευνά της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, η Τράπεζα της Ιρλανδίας αναφέρει ραγδαία μείωση των αναλήψεων από ΑΤΜ αλλά και των συναλλαγών με κάρτες από τη στιγμή που η κυβέρνηση έθεσε τη χώρα σε καραντίνα.
Στο σύνολο της Ευρωζώνης, πάντως, η ζήτηση για μετρητά εξακολούθησε να αυξάνεται και την προηγούμενη εβδομάδα, παρά την κοινωνική απομόνωση που καθιστά αδύνατη τη χρήση πολλών χρημάτων εφόσον είναι απαγορευμένες οι περιττές μετακινήσεις ενώ παραμένουν κλειστά τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι χώροι διασκέδασης.


in.gr







Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael