Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Κοζάνη: Το παραμυθένιο τοπίο του λιγνιτικού πεδίου




Η φωτογράφος Σούλα Παλέντζα αποτύπωσε με τοn φωτογραφικό φακό της τη χειμωνιάτικη μεταμόρφωση των λιγνιτικών πεδίων και των ατμοηλεκτρικών σταθμών… 
Τα χειμωνιάτικα πρωινά η Κοζάνη και η Πτολεμαίδα… μεταμορφώνονται. Η μαυρίλα των λιγνιτικών πεδίων, οι γυμνοί λόφοι με τις χωμάτινες αποθέσεις, οι γιγαντιαίοι εκσκαφείς, τα χιλιόμετρα ταινιοδρόμων που μεταφέρουν το πολύτιμο κάρβουνο και τα τεράστια φουγάρα των ατμοηλεκτρικών σταθμών, καλύπτονται από ένα παχύ άσπρο πέπλο από σύννεφα.
1b_ais_ag._dimitrioy_apo_apo_to_psilotero_simeio_tis_kozanis_ai_lias.jpg
Τις πρωινές ώρες τα σύννεφα καλύπτουν τα πάντα εκτός από τα φουγάρα των ΑΗΣ
Η πρωινή παγωνιά, η πάχνη που τη συνοδεύει και η χαμηλή νέφωση δημιουργούν ένα απόκοσμο τοπίο που κατάφερε να αποτυπώσει με τοn φακό της η φωτογράφος από την Κοζάνη, Σούλα Παλέντζα.
2a_ais_kardias_apo_apo_to_psilotero_simeio_tis_kozanis_ai_lias.jpg
Οι καπνοί του ΑΗΣ Καρδιάς από τον Αη Λιά
Για να αποτυπώσει το εξωπραγματικό σκηνικό χρειάστηκε να σκαρφαλώσει σε υψόμετρο 940 και 1.240 μέτρων για να βρεθεί πάνω από τα σύννεφα. Το θέαμα που αντίκρισε ήταν συγκλονιστικό. Από το άσπρο πέπλο που κάλυπτε τα πάντα ξεχώριζαν μόνο οι άσπροι καπνοί από τα φουγάρα των ατμοηλεκτρικών σταθμών που υψώνονταν δεκάδες μέτρα πάνω από τα σύννεφα.
1a_ais_ag._dimitrioy_apo_apo_to_psilotero_simeio_tis_kozanis_ai_lia.jpg
Σε υψόμετρο 940 μέτρα χρειάστηκε να ανέβει η Σούλα Παλέντζα για τη φωτογραφία του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου
Πριν καν αρχίσει να χαράζει η Σούλα Παλέντζα άρχιζε την αναζήτηση των τοπίων που θα της έδιναν τα εντυπωσιακά καρέ της. Ανέβηκε σε υψόμετρο 940 μέτρων στην κορυφή του Αη Λια πάνω από την Κοζάνη. Εκεί είδε το συγκλονιστικό θέαμα των φουγάρων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και του ΑΗΣ Καρδιάς. Οι στήλες με τους άσπρους καπνούς ανέβαιναν πάνω από τα σύννεφα και δημιουργούσαν ένα παραμυθένιο τοπίο, από το οποίο νόμιζες πως θα ξεπηδήσει κάποιος δράκος.
13_ais_ag._dimitrioy_apo_i.m._bazelonos.jpg
Ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου από την ιερά μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος
Συγκλονιστικό ήταν το θέαμα και από την Ιερά Μονή Βαζελώνος στα 1240 μέτρα υψόμετρο πάνω από τα χωριά Άγιος Δημήτριος και Ρυάκι. Η πρωϊνή παγωνιά και η πάχνη που τη συνόδευε λες και είχαν μετατρέψει τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και το λιγνιτικό πεδίο της περιοχής, σ΄ ένα απέραντο καμβά όπου κάποιο μαγικό χέρι είχε ζωγραφίσει έναν απίστευτης ομορφιάς πίνακα.
maxresdefault.jpg
Η φωτογράφος Σούλα Παλέντζα
Η Σούλα Παλέντζα γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Γρεβενών, αλλά μεγάλωσε και ζει στην Κοζάνη. Από το 2004 ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και αναδεικνύει πλευρές, τοπία και πρόσωπα της περιοχής. Διακρίθηκε σε πανελληνίους διαγωνισμούς και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Οκτώβριο του 2015 είχε την επιμέλεια της έκθεσης παλιών φωτογραφιών με θέμα «Η Κοζάνη στον 20ό αιώνα», που πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.
1g_ais_ag._dimitrioy_apo_apo_to_psilotero_simeio_tis_kozanis_ai_lias.jpg
Τα φουγάρα του ΑΗΣ Αγίου Δγημητρίου πάνω από τα σύννεφα
2b_ais_kardias_apo_apo_to_psilotero_simeio_tis_kozanis_ai_lias.jpg
Η χαμηλή νέφωση κάλυψε τα πάντα γύρω από τον ΑΗΣ Καρδιάς εκτός από τα φουγάρα

ethnos.gr



Κάντε μια ΔΩΡΕΑ οποιοδήποτε ποσού στο Siatista-Info και βοηθήστε μας να συνεχίσουμε το έργο μας...(PayPal- Πιστωτική ή Χρεωστική κάρτα)













Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael