Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη ενάντια του καρκίνου του μαστού

Επιστήμονες δημιούργησαν έναν έξυπνο αλγόριθμο ο οποίος στο μέλλον ενδέχεται να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.


Η μαστογραφία αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο, η ερμηνεία των εικόνων οι οποίες προκύπτουν από την απεικονιστική αυτή εξέταση δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση: είναι πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι γιατροί δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν με απόλυτη ακρίβεια την ύπαρξη όγκων ή όχι, κι αυτό επειδή σε πολλές περιπτώσεις η πυκνότητα του μαστικού ιστού εμποδίζει τη σωστή διάγνωση.

Για τον λόγο αυτό, ομάδα αμερικανών και άγγλων επιστημόνων με έδρα την Google Health στο Πάλο Άλτο της Αμερικής δημιούργησαν έναν αλγόριθμο ο οποίος με τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να εντοπίσει όγκους του μαστού καλύτερα από τους γιατρούς!
Τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων, τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature», ανοίγουν τον δρόμο για την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση των πρώτων σημαδιών του καρκίνου του μαστού.

Πολύτιμος βοηθός των γιατρών
Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο τον οποίο εκπαίδευσαν τροφοδοτώντας τον με μαστογραφίες 28.953 γυναικών. Γι’ αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιήθηκαν δύο ειδών μαστογραφίες: απεικονίσεις μαστού από γυναίκες στις οποίες η ύπαρξη καοήθους όγκου στον μαστό είχε επιβεβαιωθεί με βιοψία και μαστογραφίες από γυναίκες οι οποίες επιβεβαιωμένα δεν είχαν παρουσιάσει κακοήθεις όγκους στον μαστό.
Έπειτα, οι επιστήμονες ανέθεσαν στον αλγόριθμο τη διάγνωση μαστογραφιών, για τις οποίες πιο πριν είχαν εκφράσει τη γνώμη τους ειδικευμένοι γιατροί.
Η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου ήταν εντυπωσιακή: οι αποφάσεις του έξυπνου αλγόριθμου σχετικά με τις κλινικές περιπτώσεις οι οποίες του ανατέθηκαν ήταν σε πολλές περιπτώσεις πιο σωστές από τις εκτιμήσεις των γιατρών.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, αυτή η τεχνολογία ενδέχεται να αποτελέσει στο μέλλον πολύτιμο βοηθό των γιατρών ώστε αυτοί να λαμβάνουν την κατά το δυνατόν σωστότερη απόφαση. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν αρκετό δρόμο να διανύσουν προτού η διάγνωση ανατεθεί στους έξυπνους αλγόριθμους.
Κι αυτό επειδή στην συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποιήθηκαν μαστογραφίες από μία συγκεκριμένη τεχνική απεικόνισης, τη στιγμή που οι γιατροί χρησιμοποιούν πολλές διαφορετικές τεχνικές, ανάλογα με την κλινική περίπτωση. Έτσι, για να μπορέσει να θεωρηθεί αξιόπιστος ο αλγόριθμος θα πρέπει να εκπαιδευτεί σε όλες τις πιθανές τεχνικές απεικόνισης, αλλά και να αξιολογηθεί η ακρίβεια διάγνωσής του σε περισσότερες κλινικές περιπτώσεις.



tovima.gr





Κάντε μια ΔΩΡΕΑ οποιοδήποτε ποσού στο Siatista-Info και βοηθήστε μας να συνεχίσουμε...








Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael