Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η συμφωνία Τραμπ – Ερντογάν για την Συρία

Η ξαφνική κίνηση της Ουάσινγκτον να παράσχει έμμεση στήριξη στην Άγκυρα η οποία διακαώς επιθυμεί να αναδιαμορφώσει τα σύνορα στα ανατολικά της, προκαλεί ντόμινο εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και βέβαια φέρνει σε ακόμη δυσκολότερη θέση την Ελλάδα, η οποία δεν αποκλείεται να δεχθεί πιέσεις μέσω προσφυγικών ροών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στο newsit.gr ο Δρ. Διεθνών Σχέσεων στο Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών & Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ηλίας Τασόπουλος, εξηγεί ότι αν και φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον οι ΗΠΑ να στηρίζουν τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί. «Στο ζήτημα της Κύπρου» λέει ο κ. Τασόπουλος «υπήρξε η παρέμβαση των ΗΠΑ στη Σύνοδο Ενέργειας για την ανατολική Μεσόγειο, εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις, ενώ το ζήτημα ήταν επίσημα και στην ατζέντα του Μάικ Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα». «Αυτό δεν σημαίνει όμως» συνεχίζει, «ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη χώρα μας».

«Ουσιαστικά», λέει ο ίδιος, «βρισκόμαστε σε μια φάση που ο Ερντογάν δρα εκβιαστικά και πιέζει σε κάθε κατεύθυνση. Εκεί ενδεχομένως βασίζεται και η κίνηση Τραμπ, η οποία πιθανόν δεν βρίσκει σύμφωνους τους διπλωμάτες του, να δώσει το πράσινο φως για τη νέα επιχείρηση στη Συρία». «Ο Τραμπ έδωσε αυτό που ζητούσε έντονα ο Ερντογάν, για να διώξει ένα μέρος της πίεσης. Για τον Ερντογάν είναι πιο σημαντικό το ζήτημα της Συρίας, λόγω των Κούρδων. Το γεγονός πώς δίπλα στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, υπάρχει ένα πρόπλασμα κρατικής οντότητας, μια αυτόνομη διοικούμενη από Κούρδους περιοχή, ανησυχεί πολύ τον Ερντογάν», συμπληρώνει ο κ. Τασόπουλος.

Ο Τραμπ αφήνει μόνους τους Κούρδους...

η συνέχεια ΕΔΩ

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael