Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος «πετάει» το Ρόκα και τα Αιολικά του έξω από το Μπούρινο


Ανακαλούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) των έργων Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ‘’ΒΟΥΡΙΝΟΣ I’’ & ‘’ΒΟΥΡΙΝΟΣ IΙ’’ της εταιρείας Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ, λόγω μη καταβολής του προβλεπόμενου τέλους διατήρησης δικαιώματος κατοχής άδειας παραγωγής (ΑΔΑ ΨΘΝ14653Π8-ΝΥ2 & ΩΧΒΧ4653Π8-Σ9Φ). 

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου απο την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ  ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ  ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΙΝΟ
 
Ένας πολυετής αγώνας για τη διάσωση της ευαίσθητης περιβαλλοντικά και σημαντικής από πολλές πλευρές του επιστητού, περιοχής του Μπούρινου (περιοχής ενταγμένης στο δίκτυο “Natura 2000”), πήρε ευτυχή κατάληξη. 

Οι ενέργειες της επιτροπής αγώνα, οι προσφυγές σε επιτροπές , δικαστήρια και τέλος στο ΣτΕ, καθώς κι η εναντίωση ολόκληρης της κοινωνίας της Σιάτιστα στα σχεδιαζόμενα έργα, ανάγκασαν την εταιρία επιχειρηματικών συμφερόντων του Ρόκα (υπό το φόβο των καθυστερήσεων υλοποίησης του έργου) να μην κρατήσει ενεργό το ενδιαφέρον της για την υποτιθέμενη μεγάλη επένδυση.
Ένας άλλος κύριος λόγος για τον οποίο τα σχεδιαζόμενα έργα οδηγήθηκαν σε ματαίωση, ήταν η χαμηλή (πέραν των προσδοκιών της εταιρίας) κρατική επιδότηση. 

Τώρα ποια, μετά την παρέλευση αρκετών ετών , είναι έκδηλος ο λόγος για τον οποίο υλοποιούνται τέτοιες επενδύσεις. Δεν είναι άλλος από την είσπραξη κρατικών χρηματοδοτήσεων και την εισαγωγή παρωχημένου κι αναποτελεσματικού τεχνολογικού εξοπλισμού. 

Η τυχαιότητα του χαρακτήρα των αιολικών σταθμών (παράγουν ρεύμα μόνο όταν φυσάει) τα καθιστούν αναποτελεσματικά έως επιζήμια για την υποδομή της ηλεκτροπαραγωγικής διαδικασίας κάθε χώρας. Αυτό επιβεβαιώνεται από την αποστροφή από αυτούς των χωρών που αρχικά επένδυσαν στην κατηγορία αυτή των ΑΠΕ. 

Όλα όσα επί σειρά ετών υποστηρίζαμε και διαλαλούσαμε με στεντόρεια φωνή, περί των επιπτώσεων των έργων στο περιβάλλον, στην υγεία ανθρώπων και ζώων, στην απαξία της γης, στην καταστροφή των περήφανων βουνών μας, δυστυχώς αποδείχθηκαν, στο διάβα του χρόνου, αληθινά. 

Είμαστε οι ίδιοι, ως Βοϊάτες, αποδέκτες πλέον των αρνητικών συνεπειών της εγκατάστασης αιολικών σταθμών. Τα γειτονικά βουνά μας αλλοτριώθηκαν για να προετοιμαστούν να δεχτούν στη ράχη τους, τόνους τσιμέντων και σιδερικών. Οι αντιδράσεις των κατοίκων άρχισαν να εγείρονται και θα πληθαίνουν με το πέρασμα του χρόνου κι όσοι αρχικά είδαν με καλό μάτι το όλο εγχείρημα, άρχισαν να το ξανασκέπτονται. 

Ήμασταν πεπεισμένοι για την ορθότητα των απόψεών μας και για το δίκαιο του αγώνα μας.
Αισθανόμαστε δικαιωμένοι και χαρούμενοι για το αποτέλεσμα. Ο Μπούρινος θα παραμείνει αλώβητος, έχει τεράστια σημασία για την πόλη μας, την Περιφέρειά μας και θα τον παραδώσουμε ως έχει στα παιδιά μας. 

Μένουμε σε επαγρύπνηση κι ετοιμότητα για δράσεις ωφέλειας του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος. 

Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους πολίτες της Σιάτιστας, τους Συλλόγους, το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου μ’ επικεφαλής τον κ. Δ. Λαμπρόπουλο, το
δικηγόρο μας και μέλος της επιτροπής κ. Κακάλη Γεώργιο, το δικηγόρο που επιμελήθηκε τα της προσφυγής μας στο ΣτΕ κ. Πολίτη Γεώργιο κι όλους όσοι μας συνέδραμαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 


Σιάτιστα 16η Σεπτεμβίου 2019
Η επιτροπή αγώνα
Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael