Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Προσκύνημα στην Σκήτη του Προφήτη Ηλία στο Άγιον Όρος (φωτο-βίντεο)


Με την ευλογία του Θεού το Siatista-Info επισκέφτηκε και φέτος το περιβόλι της Παναγίας!


Φέτος ο προορισμός μας είχε μια ξεχωριστή Σκήτη... την Ιερά Κοινοβιακή Σκήτη του Προφήτου Ηλία.

Ξεκινήσαμε από τη Σιάτιστα και ύστερα από 3 ώρες και 15 φτάσαμε στην Ουρανούπολη, όπου πήραμε το πρωινό καράβι για το Άγιον όρος.
Μετά από διαδρομή 2 ωρών και αφού περάσαμε αρκετά Μοναστήρια που βρίσκονται πάνω στη θάλασσα και την παρέα των γλάρων φτάσαμε στη Δάφνη. Επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο για την πρωτεύουσα του Αγίου όρους, της Καρυές.
Αφού φτάσαμε μετά από 30 λεπτά συνεχίσαμε το δρόμο για την Σκήτη του Προφήτη Ηλία. 

Παναγία Άξιον Εστί - Πρωτάτο Καρυές

Ύστερα από 2:30 ώρες περπάτημα και αφού φωτογραφίσαμε από ψηλά την Ιερά Μονή Παντοκράτορος φτάσαμε στην Σκήτη του Προφήτη Ηλία.
 Η Σκήτη ανήκει στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος

Η Σκήτη Ιδρύθηκε το 1759 από τον Ρώσο μοναχό Παϊσιο Βελιτσόφσκυ. Μετά από λίγα χρόνια χτίστηκε ο μεγαλοπρεπή ναός. Από τα κειμήλια που φυλάσσονται εκεί, ξεχωρίζει ένα θαυμάσιο αρτοφόριο, σταυροί, άμφια κ.α. 


Εμφανίζεται σαν κελλί κατά τον 15ο αιώνα, ίσως και νωρίτερα. Το 1492 ο Βλάντ ο Γ΄ κόβει για το κελλί ετήσια επιχορήγηση 1.000 άσπρα. Λίγο μετά, κατά το 1500, αποσύρεται εδώ ο Πρώτος Κοσμάς της Μονής Χιλιανδαρίου. Το 1759 εγκαθίσταται στην έρημη Σκήτη ο Ρώσος νηπτικός Παΐσιος Βελιτσκόφσκι (1722-94) που με τους μαθητές του, 35 συνολικά, την μετέτρεψε σε πρότυπη σκήτη.
Παλιότερα η Σκήτη είχε μηχανουργείο, νοσοκομείο, φωτογραφείο, μεγάλη βιβλιοθήκη, ατμοκίνητο μύλο και πλοίο ιστιοφόρο 350 τόννων. Μετόχια είχε στην Οδησό, Κωνσταντινούπολη και αλλού. Οι μοναχοί κατά τη 10ετία του 1910 έφταναν τους 500. 
Στις πτέρυγες της Σκήτης Προφήτη Ηλία οι οποίες διαμορφώνουν σε κάτοψη τετράπλευρο, υπάρχουν η τράπεζα, το μαγειρείο, ο φούρνος, το αρχονταρίκι με τα δωμάτια των φιλοξενουμένων, το συνοδικό, το γραφείο του Δικαίου, τα κελλιά των μοναχών, η βιβλιοθήκη, διάφοροι βοηθητικοό και αποθηκευτικοί χώροι, χώροι, αγιογραφείο και εργαστήρι συντήρησης εικόνων καθώς και παρεκκλήσια.
Μέχρι το 1903 η σκήτη απολάμβανε την αμέριστη ηθική και υλική συμπαράσταση των τσάρων της Ρωσίας, συμπαράσταση που οδήγησε στη δημιουργία ενός εντυπωσιακού κτηριακού συγκροτήματος και ενός τεράστιου ναού. Όταν όμως επεκράτησε το Κομμουνιστικό καθεστώς στην Σοβιετική Ένωση και έπαυσαν να έρχονται χρήματα και μοναχοί από την Ρωσία και την Ουκρανία, η Σκήτη γνώρισε μεγάλη παρακμή. 
 Από το έτος 1917 και έπειτα μέχρι το έτος 1972, η φθορά του χρόνου και η εξαφάνιση πολλών κειμηλίων σημάδεψαν την φυσική και πνευματική ερήμωσή της και την σχεδόν ερειπιώδη κατάστασή της, ώσπου με την έγκριση της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, στην οποίαν υπάγεται η Σκήτη, εγκαταστάθηκε σ αὐτήν η σημερινή δραστήρια ελληνική Αδελφότητα και άρχισε μια νέα περίοδος ζωής και προόδου, που συνεχίζεται σε όλους τούς τομείς και είναι εμφανής
Το καθολικό της μονής αποπερατώθηκε το 1903. Είναι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία, την Αγία Αλεξάνδρα και τον Απόστολο Ανδρέα. Εσωτερικά έχει πλούσια διακόσμηση, χωρίς τοιχογραφίες.
Δύο εικόνες θαυματουργές αποτελούν την κύρια παράκληση της Σκήτης: η Γαλακτοτροφούσα και η Δακρυρροούσα.
Στη σκήτη υπάρχουν τρία ακόμη παρεκκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Μητροφάνη και στους Άγιους Θεοπατέρες, στον Άγιο Νικόλαο επίσκοπο Μύρων και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Η Σκήτη του Προφήτη Ηλία βρίσκεται δυτικά της κυρίαρχης Μονής του Παντοκράτορος, σε απόσταση 40΄ απ' αυτή και σε υψόμετρο 140 μ., σε θέση αμφιθεατρική και με θέα προς την θάλασσα.

Δείτε το βίντεο του Siatista-Info


Δείτε πολλές φωτογραφίες 
Siatista-Info: Ιερά Κοινοβιακή Σκήτη Προφήτου Ηλία (Άγιον Όρος) 3-5-2019



Πληροφορίες από pemptousia.gr - ηχητικό του βίντεο από την εκπομπή του Mega Tv Πρωταγωνιστές - Γεύσεις - Αρώματα - Εκμυστηρεύσεις στο Περιβόλι της Παναγίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη όπου και ευχαριστούμε θερμά.

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael