Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget


Type Here to Get Search Results !

Σάββατο 13-5-1995: Ισχυρός σεισμός 6,6 ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Σιάτιστα, Κοζάνη και Γρεβενά! (βίντεο)

24 χρόνια μετά τον ισχυρός σεισμό 6,6 ρίχτερ το Σάββατο 13 Μαΐου 1995
Ήταν ένας από τους χαρακτηριστικότερους σεισμούς στον κόσμο, εξαιτίας του γεγονότος ότι, ενώ ήταν τρομερά καταστροφικός (γκρέμισε στην κυριολεξία χιλιάδες σπίτια) δεν υπήρξε ούτε ένα θύμα !

13 Μαΐου σήμερα και ποιος (απ όσους το έζησαν) δεν θυμάται την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε στις 13-5-1995 τους κατοίκους των  Κοζάνης και Νομών Γρεβενών πριν από 22 χρόνια. Μια σεισμική δόνηση η οποία συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους σεισμούς των τελευταίων χρόνων του περασμένου αιώνα που έπληξε τη Δυτική Μακεδονία.


Το σημαντικότερο και εξαιρετικά ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπήρξε ούτε ένα ανθρώπινο θύμα παρά μόνο τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι με μικρούς και επιπόλαιους τραυματισμούς εξ αιτίας του πανικού που επικράτησε .

Ο σεισμός που χτύπησε στις 11:47 το πρωί Σαββάτου, βρήκε τον πληθυσμό έξω από τα σπίτια του και τα σχολεία ήταν κλειστά. Έτσι αποφεύχθηκε συνωστισμός και επιπλέον αναστάτωση. Όμως οι οικοδομές δεν είχαν την ίδια τύχη με τους ανθρώπους. Στον νομό Γρεβενών κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές 2.523 σπίτια σε 12 κοινότητες και οικισμούς .

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός, εντάσεως 5,5R, εκδηλώθηκε στις 17 Ιουλίου 1995, ενώ ο μεγαλύτερος προσεισμός, εντάσεως 4,5R, είχε εκδηλωθεί 4 μόλις λεπτά πριν τον κύριο σεισμό.


ΠηγηTop Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael