
Από αυτόν πήρε το όνομά του ο ποταμός Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας (περίπου 300 χιλιόμετρα) που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος, καθώς οι υπόλοιποι μεγάλοι ποταμοί της χώρας μας έχουν τις πηγές τους σε ξένα εδάφη. Είναι ποταμός της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας

Πρόκειται για έναν ποταμό που συνδέθηκε με τις επαναστάσεις στη Μακεδονία(1821), όπως με το Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908), την απελευθέρωση της Βέροιας (1912) από τον τουρκικό ζυγό, και με την αντίσταση (1941-1944) κατά των δυνάμεων κατοχής (Γερμανών – Ιταλών).

Η ονομασία του είναι σύνθετη και πιστεύεται πως προέρχεται από το αλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι).

Πηγάζει από τα βουνά Βέρνο (ή Γράμμος) και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία και περνά από αρκετούς νομούς της Μακεδονίας (Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζανης, Ημαθίας), πριν εκβάλει στο Θερμαϊκό Κόλπο, σχηματίζοντας ένα δέλτα που φιλοξενεί σημαντικούς βιοτόπους.

Στον νομό Κοζάνης σχηματίζει την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, πάνω από την οποία περνά ο δρόμος, στην περίφημη γέφυρα Πολυφύτου.

Ο ποταμός φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών. Κάποια θεωρούνται σπάνια ενώ το μαυροτσιρώνι δεν ζει πουθενά αλλού στον κόσμο.

Πολλά είναι επίσης τα πουλιά που χρησιμοποιούν το δέλτα του ποταμού είτε για να ξεχειμωνιάσουν είτε για να ξεκουραστούν στο μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης.

Ανάμεσά τους ο αργυροπελεκάνος και η λεπτομύτα που θεωρούνται από τα σπανιότερα στον κόσμο. Εκεί φωλιάζουν και σπάνια ή προστατευόμενα είδη, όπως ο πορφυροτσικνιάς.

Ο Αλιάκμονας είναι μία από τις πλουσιότερες υδάτινες πηγές της Δ. Μακεδονίας.
