Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Καταρράκτες Τζουμέρκα Άρτας (φωτο-βίντεo)


Ο Καταρράκτης είναι ένα χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, βόρεια της πόλης της Άρτας, στα Αθαμανικά Όρη που είναι γνωστά με την παραδοσιακή ονομασία Τζουμέρκα. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Σχωρέτσανα.

Το 1927 μετονομάσθηκε και πήρε το σημερινό του όνομα από τους δίδυμους καταρράκτες που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση, λίγο πιο ψηλά από το χωριό. Παίρνουμε κατεύθυνση προς Άγναντα αλλά στα 3 χλμ. πρέπει να στρίψουμε δεξιά, προς το χωριό Καταρράκτης. 


Από τη στροφή αυτή θα χρειαστούμε ακόμη 10 χλμ. μέχρι τον Καταρράκτη. Είναι κι αυτό ένα απλωμένο χωριό με άφθονο πράσινο και μία απίστευτα όμορφη πλατεία. Έχει υψόμετρο 800 μ. και μόνιμο πληθυσμό περίπου 130 κατοίκων. Μέχρι το 1928 λεγόταν Σχωρέτσαινα και μάλιστα εικάζεται ότι από δω καταγόταν ο προπάππος του Σοφοκλή Σχορτσανίτη.

Το σημερινό όνομα του χωριού οφείλεται στους δίδυμους καταρράκτες που χύνουν τα νερά τους λίγο ψηλότερα. Η απόσταση από την πλατεία μέχρι τους καταρράκτες είναι περίπου 3-4 ελαφρώς ανηφορικά χλμ., δηλαδή ό,τι πρέπει για πεζοπορία, θα χρειαστούμε γύρω στη μία ώρα. 

Στο δρόμο για τους καταρράκτες θα περάσουμε και από το μικρό μοναστήρι της Αγ. Αικατερίνης. Όσοι επέλεξαν να ανέβουν στους καταρράκτες με αυτοκίνητο ή μηχανή, θα πρέπει αναγκαστικά να παρκάρουν μπροστά στο τουριστικό περίπτερο. Ακολούθως συνεχίζουμε με τα πόδια. 

Θα περπατήσουμε περίπου 150 μ. μέχρι τη βάση του μεγάλου καταρράκτη. Ύστερα θα περάσουμε πάνω από ένα ξύλινο γεφυράκι και σε ακόμη 150 μ. θα φτάσουμε στη βάση και του μικρού καταρράκτη. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι οι δύο αυτοί καταρράκτες είναι εποχικοί. 

Ρίχνουν νερό από Οκτώβριο μέχρι και Ιούνιο, ενώ τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού στεγνώνουν εντελώς!





partetavouna.blogspot.gr  φωτο  canyoning-caving.blogspot.com - βίντεο cyberotsarka.gr










https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael