Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Έρευνα-σοκ: Δημογραφικό «κραχ» στην περιφέρεια - Καμία γέννηση στο 86% των δήμων το α’ δίμηνο του ’26!

 

Τρεις Π.Ε. της Δυτικής Μακεδονίας με σοβαρά προβλήματα υπογεννητικότητας

Μεγάλη έρευνα της «δημοκρατίας» με επίσημα στοιχεία του υπ. Εσωτερικών από τα ληξιαρχεία όλης της χώρας – Το top 10 των Περιφερειών με την πιο δραματική κατάσταση στις γεννήσεις – Υποφέρουν Δυτική Μακεδονία, Θράκη, Εύβοια και Ήπειρος

Ήταν πριν από λίγες μέρες όταν ένα τοπικό site τράβηξε την προσοχή με τη δραματική είδηση ότι στους 11 από τους 18 δήμους της Ηπείρου δεν ακούστηκε ούτε ένα κλάμα μωρού το α’ δίμηνο του 2026.

Το γεγονός ότι δεν καταγράφηκε έστω μία γέννηση στα περισσότερα τοπικά ληξιαρχεία της Ηπείρου αποτέλεσε την αφορμή για τη μεγάλη έρευνα που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατία». Και ο δημογραφικός χάρτης ανά την επικράτεια για το αύριο της χώρας τρομάζει!

Τη δεξαμενή για την άντληση έγκυρων στοιχείων σχετικά με την εικόνα ανά δήμο αποτέλεσε η επίσημη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Οι αριθμοί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, με τις γεννήσεις και τους θανάτους να καταγράφονται πια σε όλα τα ληξιαρχεία της Ελλάδας. Στους 882 δήμους της χώρας, που εξακολουθούν στο ΥΠΕΣ να υπολογίζονται γεωγραφικά ως ληξιαρχεία με τον «Καποδίστρια» κι όχι με τον μεταγενέστερο «Καλλικράτη», έχουν καταγραφεί το α’ δίμηνο του 2026 συνολικά 33.257 θάνατοι και 16.173 γεννήσεις. Δηλαδή ανά δύο θανάτους υπάρχει μόνο μία γέννηση. Τάση απογοητευτική, αλλά συμβατή και με τα αποτελέσματα 12μήνου της περασμένης χρονιάς.

Συγκεκριμένα το 2025 εκδόθηκαν 122.914 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου και 66.532 γεννήσεων. Για να υπάρχει μέτρο σύγκριση πριν από δέκα χρόνια, το 2015, το υπουργείο Εσωτερικών είχε καταγράψει σαφώς περισσότερες γεννήσεις (92.984, +40%), ενώ οι θάνατοι ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτούς του 2025 (121.785). Ομως υπάρχει και μια δεύτερη δημογραφική βόμβα που οδηγεί στην ερημοποίηση κυρίως της ελληνικής υπαίθρου.

Η Περιφέρεια αργοπεθαίνει, όπως προκύπτει από την έρευνά μας βάσει των στοιχείων του ΥΠΕΣ:

1 Το α’ δίμηνο του 2026 δεν έχει καταγραφή γέννηση στους 760 από τους 884 δήμους της χώρας! Δηλαδή στο 86% των δήμων δεν έχει ακουστεί κλάμα μωρού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Αντίθετα, θάνατοι έχουν καταγραφεί στους 846 δήμους (ποσοστό 95,7%). Σχεδόν σε όλους, δηλαδή.

2 Στο 12μηνο του 2025 οι αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις ήταν ελαφρώς βελτιωμένες, αφού μιλάμε πια για το σύνολο του έτους, με 690 δήμους να έχουν μείνει δίχως γέννηση (78%). Στους 876 ήταν αυτοί με έστω κι έναν θάνατο (99%).

3 Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, πριν από δέκα χρόνια, το 2015, το υπουργείο Εσωτερικών είχε καταγράψει λιγότερους δήμους χωρίς γέννηση, στο 70%. Μια διαφορά της τάξης των 8 μονάδων δεν θεωρείται αμελητέα, κάτι που φαίνεται κι από το σύνολο των γεννήσεων, όπως ήδη αναφέραμε. Προ δεκαετίας ήταν στο +40% σε σχέση με πέρυσι.

Το top 10

Βάσει των έως τώρα δεδομένων του 2026 από το υπουργείο Εσωτερικών, τα εντονότερα προβλήματα υπογεννητικότητας στην περιφέρεια αντιμετωπίζουν:

1. Αιτωλοακαρνανία: Καμία γέννηση στους 29 από τους 31 δήμους.

2. Αρτα: Καμία γέννηση στους 12 από τους 14 δήμους.

3. Καστοριά: Καμία γέννηση στους 1 από τους 15 δήμους.

4. Εβρος: Καμία γέννηση στους 8 από τους 10 δήμους.

5. Εύβοια: Καμία γέννηση στους 23 από τους 26 δήμους.

6. Θεσπρωτία: Καμία γέννηση στους 9 από τους 10 δήμους.

7. Πιερία: Καμία γέννηση στους 12 από τους 13 δήμους.

8. Ροδόπη: Καμία γέννηση στους 11 από τους 12 δήμους.

9. Φλώρινα: Καμία γέννηση στους 10 από τους 11 δήμους

10. Κοζάνη: Καμία γέννηση στους 10 από τους 12 δήμους

Τα σοβαρά προβλήματα

Περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας (όπως η Φλώρινα, η Καστοριά και η Κοζάνη), της Θράκης (όπως ο Έβρος και η Ροδόπη), η κατεστραμμένη από τις πυρκαγιές Εύβοια, η υποβαθμισμένη Ηπειρος αλλά και περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ακόμα κι αν λόγω ύπαρξης μαιευτηρίων κυρίως στις μεγάλες πόλεις καταγράφονται εκεί συχνά οι περισσότερες γεννήσεις στα ληξιαρχεία, κι όχι τόσο στους μικρότερους δήμους, τα προβλήματα είναι εντοπισμένα σε κάθε μορφή μετρήσεων. Το ίδιο, άλλωστε, συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας, όπως έδειξε και η τελευταία απογραφή.

Στην Ηπειρο, για παράδειγμα, μόνο στα Ιωάννινα παρατηρείται θετικό ισοζύγιο μεταξύ γεννήσεων (260) και θανάτων (196). Σε ολόκληρο το Ζαγόρι, την Κόνιτσα, το Πωγώνι και τα Τζουμέρκα οι γεννήσεις παραμένουν στο μηδέν. Παρόμοια η εικόνα και στην Αρτα. Η πόλη αντέχει σχετικά αλλά στους υπόλοιπους δήμους (Γ. Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων, Νικολάου Σκουφά) η λέξη «γέννηση» είναι άγνωστη για το 2026, με μοναδική εξαίρεση μία στο Κομπότι. Στην Πρέβεζα οι θάνατοι είναι 71 και οι γεννήσεις μόνο 2.

 

Πηγή: dimokratia.gr

prlogos.gr 

 

 

 

Top Post Ad

 

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael