Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Βάσεις – Πανελλαδικές 2025: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Άνοδος για Πολυτεχνεία και οικονομικές σχολές, πέφτει η Νομική

αναμενόμενες βάσεις σε 260 από το 451 τμήματα του μηχανογραφικού υποψηφίων 2025 παρουσιάζει ακριβώς μία εβδομάδα πριν την έναρξη της υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων (8/7), το protothema.gr και τη μελέτη του κ.Κωνσταντίνου Παπαγιαννούλη, συμβούλου σπουδών της PIXIDAedu, στην οποία παρουσιάζονται. Συγκεκριμένα, μελετώνται τα τμήματα, τα οποία ανήκουν αμιγώς σε ένα επιστημονικό πεδίο, δηλαδή δεν είναι προσβάσιμα από πολλαπλά πεδία. Επίσης στη μελέτη δεν περιλαμβάνονται τμήματα με ειδικό μάθημα, όπως τα Αγγλικά, το σχέδιο κ.λ.π.

Στο 1ο Πεδίο αναμένεται πτώση βάσεων στις Νομικές – 155 μόρια στην Αθήνα και 280 μόρια στη Θεσσαλονίκη – όπως και στην Ψυχολογία Θεσσαλονίκης (-270 μόρια).

Στο 2ο προβλέπεται εντυπωσιακή άνοδος στο Μετσόβιο: έως και 550 μόρια στην Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, 460 μόρια στην Μηχανολόγων Μηχανικών, 458 στους Πολιτικούς Μηχανικούς. Στο ίδιο Επιστημονικό Πεδίο, άνω των 500 μορίων πρόκειται να ανέβουν επίσης, οι βάσεις σε ΗΜΜΥ Θεσσαλονίκης (530), Ναυπηγών Αθήνας (530), Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Πάτρας (500).

Αξίζει να αναφερθεί και η άνοδος που εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στις σχολές Μηχανικών του ΠΑΔΑ, αποτυπώνοντας την αναγνώριση ισοτιμίας με Πολυτεχνικές Σχολές: οι Ναυπηγοί του ΠΑΔΑ ανεβαίνουν κατά 420 μόρια και οι Ηλεκτρολόγοι και Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί κατά 380 μόρια.

Στο 3ο Πεδίο, οι βάσεις αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Τυχόν αυξομειώσεις θα είναι μέσα στο εύρος των 100 μορίων, κυρίως στις Φαρμακευτικές Αθήνας και Πάτρας. Στο 4ο Πεδίο, η άνοδος των βάσεων αγγίζει τα ρετιρέ, με το Οικονομικής Επιστήμης στον Πειραιά να ανεβαίνει κατά 300 μόρια, όπως και το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Αντίστοιχα, το Οικονομικών (ΣΣΑΣ) στη Θεσσαλονίκη θα ανέβει κατά 330 μόρια ενώ το Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πειραιά κατά 270 μόρια.

Επισημαίνεται, ότι για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν αλγόριθμοι, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τη διαφοροποίηση των στατιστικών βαθμολογικών επιδόσεων, τον αριθμό προσερχομένων στις εξετάσεις, τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, τη διαφοροποίηση των προκηρυγμένων θέσεων των τμημάτων και άλλους παράγοντες.

Σημαντικό στις εκτιμήσεις, που παρουσιάζονται, είναι το γεγονός, ότι για πρώτη φορά λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη βάση εισαγωγής και η νέα τιμής της, πράγμα το οποίο επιτρέπει να γίνονται εκτιμήσεις και για χαμηλόβαθμα τμήματα – πράγμα το οποίο ήταν αδύνατο στις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις. Παράλληλα με τη βοήθεια του διαρκώς εξελισσόμενου DeepSeek είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη η αναμενόμενη εικόνα αποτελεσμάτων.

Φυσικά, δεν είναι ποτέ γνωστός ένας σημαντικός παράγοντας: Οι επιθυμίες και οι επιλογές των υποψηφίων, γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνει η παραδοχή, ότι οι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν ποσοστιαία τις ίδιες επιθυμίες επιλογών.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Top Post Ad


Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael