Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Η Μηλιά Γρεβενών, τα μαμούθ και η Εποχή του Πλειστόκαινου απέχουν μιάμιση ώρα από την Αριστοτέλους

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς Γρεβενών: Τα εντυπωσιακά εκθέματα, τα μαμούθ και τα κάθε είδους παλαιοντολογικά ευρήματα στην περιοχή

Μιάμιση ώρα οδήγηση από τη Θεσσαλονίκη, τόσο χρειάστηκε για να διακτινιστώ 4 εκατομμύρια χρόνια πίσω, στην Εποχή του Πλειστόκαινου. Κυνήγι Ελεφάντων στα Γρεβενά, λέει η πινακίδα που με υποδέχεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς, με ευρήματα και ιστορίες από τους αιώνες που στα Γρεβενά και την Κοζάνη έκοβαν βόλτες τίγρεις με χαυλιόδοντες, ρινόκεροι, αρχαϊκοί ελέφαντες, αλέφηδες, τεράστια βοοειδή, αρτιοδάχτυλα φυτοφάγα, τάπειροι και αγριόχοιροι. Ροκενρόλ, το κλίμα βλέπετε, την ίδια στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη επικρατούσε δριμύ ψύχος, 4 εκατομμύρια χρόνια πριν στα Γρεβενά και την Κοζάνη ήταν θερμό. Θερμότατο. Ζούγκλα τροπικάνικη. 19 είδη θηλαστικών (εκ των οποίων έξι από αυτά ανιχνεύτηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα εδώ, στη Δυτική Μακεδονία) ήρθαν στο φως ύστερα από εντατικές ανασκαφές. Φιλοξενούνται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς, και να ’μαστε με την καλή μου να στέκουμε με το στόμα ανοιχτό ενώπιον του «Γίγαντα Μπόρσον», φωτογραφίζοντας τα απομεινάρια του με δέος. 

 Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς Γρεβενών

 Ο γεωλόγος και ξεναγός μας Φώτης Μπόκας

Ο γεωλόγος και ξεναγός μας Φώτης Μπόκας
 
 Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς Γρεβενών

Έτσι ονομάζεται ο πρόγονος των σημερινών ελεφάντων, που ήταν προικισμένος με τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες στον κόσμο, μήκους 5,02 μέτρων. Φωτογραφίζω και την πιστοποίηση του Ρεκόρ Γκίνες, αφού σε κανένα άλλο αλά Τζουράσικ Παρκ αντίστοιχο μουσείο του πλανήτη δεν παίζει τέτοιο μήκος χαυλιόδοντα. Μοναδικός. Κανονικά η Μηλιά και τα παλαιοντολογικά ευρήματά της θα έπρεπε να είναι αξιοθέατο παγκόσμιας κλάσης, έξω από το μουσείο να έχει ουρές, το gift shop να ξεπουλά τισέρτ, άλμπουμ, μινιατούρες του «Γίγαντα Μπόρσον», αφού η περιοχή είναι ενταγμένη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco. Αλλά δεν. Ερημιά. Μόνοι, κατάμονοι περιφέρομαστε στο μουσείο, ακούγοντας συγκλονισμένοι τον Φώτη Μπόκα, γεωλόγο και ξεναγό, να διηγείται ιστορίες για τον «Μπόρσονα» που έπινε 200 λίτρα νερό την ημέρα και κατανάλωνε 300 κιλά βλάστηση από τα ελέη που του παρείχε η περιοχή. 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς Γρεβενών 

 Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς Γρεβενών

 Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς Γρεβενών

Ο μαγικός κόσμος του Γεωπάρκου Γρεβενών - Κοζάνης, διαμορφώθηκε από τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών και τις οροσειρές της Πίνδου και του Βούρινου. Δε θα τον γνώριζα αν η Άννα Μπατσή, γεωλόγος και υπεύθυνη του Γεωλογικού Πάρκου Unesco Γρεβενών Κοζάνης, δεν επέμενε για μια ξενάγηση στον απωλεσθέντα κόσμο της Παγγαίας, που χωρίστηκε πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργήσει την Αφρική, την Ευρώπη και τον αρχαίο ωκεανό της Τηθύος. Ανάμεσα σε αυτές τις γαίες υπήρχαν δάση, πεδιάδες και ατελείωτες φιλόξενες εκτάσεις για τα προβοσκιδωτά ζώα. Το Mammut Borsoni πάω στοίχημα ότι ζούσε ευτυχισμένο μέχρι το κλίμα να αλλάξει ξανά, να έρθουν και εδώ οι παγετώνες και όπου φύγει φύγει ο Μπόρσονας. Πιο κάτω, μάλλον κατά την Κρήτη. 

Top Post Ad


Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael