Έχετε συνηθίσει να «κλείνετε» το γεύμα σας με έναν εσπρέσο ή έναν ελληνικό; Υπάρχει περίπτωση αυτή η τακτική να σας βλάπτει.
Ο καφές μετά το φαγητό αποτελεί ιεροτελεστία για κάποιους ανθρώπους, με πολλούς να τον προτιμούν έναντι ενός επιδορπίου ή ενός φρούτου για καλύτερη χώνεψη. Και πράγματι, ο καφές θεωρείται ότι ευνοεί την πέψη δρώντας στην παραγωγή οξέων στο στομάχι, στην έκκριση χολής και στην κινητικότητα του παχέος εντέρου. Υπάρχει, όμως, ένα σημείο που τα πράγματα «σκουραίνουν» κι αφορά την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό.
Καφεΐνη και σίδηρος: Μια σχέση που δεν «δουλεύει»
Το βασικό επιχείρημα κατά της κατανάλωσης καφέ μετά το φαγητό είναι ότι τα πολυφαινολικά του συστατικά (ιδιαίτερα οι τανίνες) μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, δηλαδή του σιδήρου που προέρχεται από φυτικές τροφές όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Ο μη αιμικός σίδηρος είναι πιο ευαίσθητος στις διατροφικές παρεμβάσεις σε σύγκριση με τον αιμικό (που βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας και απορροφάται πιο αποτελεσματικά). Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού ταυτόχρονα ή λίγο μετά από ένα γεύμα μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου έως και κατά 40-60%.
Αυτό βέβαια δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα για όλους. Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους με ισορροπημένη διατροφή, ο καφές μετά το φαγητό δεν θα έχει δραματικά αποτελέσματα. Το σώμα έχει την ικανότητα να αποθηκεύει και να ρυθμίζει τα αποθέματα σιδήρου και μικρές διακυμάνσεις στην απορρόφησή του δεν δημιουργούν ανεπάρκεια. Ωστόσο, υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που χρειάζεται να είναι πιο προσεκτικές, όπως οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, ειδικά εάν έχουν έντονη έμμηνο ρύση, οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, λόγω αυξημένων αναγκών, τα άτομα με διαγνωσμένη σιδηροπενία ή αναιμία και οι χορτοφάγοι ή vegans, επειδή η διατροφή τους βασίζεται αποκλειστικά στον μη αιμικό σίδηρο. Για τα παραπάνω άτομα, η σύσταση είναι να αποφεύγουν τον καφέ 1-2 ώρες πριν και μετά τα γεύματα που περιλαμβάνουν πηγές σιδήρου φυτικής προέλευσης.Τι συμβαίνει με τον ντεκαφεϊνέ;
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται αποκλειστικά με την καφεΐνη. Οι ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου βρίσκονται κυρίως στα φυτοχημικά του καφέ και του τσαγιού και όχι στη διεγερτική ουσία. Συνεπώς, ακόμα και ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση. Το ίδιο ισχύει και για το μαύρο τσάι ή το πράσινο, τα οποία περιέχουν επίσης πολυφαινόλες με παρόμοια δράση. Αντίθετα, η βιταμίνη C έχει την ικανότητα να ενισχύει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι ή μια σαλάτα με λεμόνι πριν ή κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορεί να εξουδετερώσει εν μέρει την ανασταλτική δράση του καφέ που θα ακολουθήσει.Τελικά, να πίνουμε ή όχι καφέ μετά το φαγητό;
Η απάντηση εξαρτάται από το προφίλ και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Αν δεν έχετε προβλήματα σιδηροπενίας, τότε ο καφές μετά το γεύμα μπορεί να συνεχίσει να είναι μέρος της ρουτίνας σας. Αν όμως ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για χαμηλά αποθέματα σιδήρου, καλό είναι να αφήνετε να περάσει λίγος χρόνος πριν απολαύσετε τον καφέ σας. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι η ποιότητα του γεύματος παίζει ρόλο: αν πρόκειται για ένα γεύμα πλούσιο σε αιμικό σίδηρο (π.χ. φακές με λεμόνι και λίγο ψωμί ολικής) και συνοδεύεται από βιταμίνη C, τότε η επίδραση του καφέ θα είναι μικρότερη.
πηγη clickatlife.gr
Τι μπορεί να μας προκαλέσει ο καφές μετά το φαγητό;
Μαΐου 12, 2025