Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Χειριστής ανιχνευτή μετάλλων ανακάλυψε τεράστιο θησαυρό με χρυσά νομίσματα!

https://i.imgur.com/JCQGtJf.jpeg

Η μυστηριώδης σύνδεση με τον Ιούλιο Καίσαρα

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα την εντυπωσιακή ανακάλυψη ενός άνευ προηγουμένου θησαυρού νομισμάτων της Εποχής του Σιδήρου. Αυτή η εξαιρετική συλλογή, γνωστή ως ο Θησαυρός του Great Baddow, αποτελεί μια κορυφαία ανακάλυψη στην ιστορία της βρετανικής αρχαιολογίας.

Η μοναδική συλλογή προσφέρει άνευ προηγουμένου πληροφορίες για μια καθοριστική περίοδο της βρετανικής ιστορίας – μια εποχή κατά την οποία οι αυτόχθονες φυλές πέρασαν από την εισαγωγή κελτικών νομισμάτων στην κοπή δικών τους, τοπικών νομισμάτων, σύμφωνα με το Chelmsford City Life.

Η περίοδος αυτή συμπίπτει επίσης με μεγάλες αναταραχές, και κυρίως με τη δεύτερη εισβολή του Ιουλίου Καίσαρα στη Βρετανία το 54 π.Χ.

Συρράξεις ανάμεσα στα κέλτικα φύλα

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως, και μόνο ο όγκος των χρυσών νομισμάτων, υποδηλώνει πιθανές συρράξεις ανάμεσα στα γειτονικά κέλτικα έθνη, τους Trinovantes τους Catuvellauni της προ – ρωμαϊκής Βρετανίας, υποδεικνύοντας πως, ο θησαυρός μπορεί να προοριζόταν για φόρο υποτέλειας στον Ιούλιο Καίσαρα.

Η έφορος του Μουσείου του Τσέλμσφορντ, Claire Willetts, υπογραμμίζει τη σημασία του θησαυρού, εξηγώντας ότι αποτελεί την πρώτη αρχαιολογική απόδειξη που επιβεβαιώνει τις ρωμαϊκές αφηγήσεις σχετικά με τις συγκρούσεις ανάμεσα στις φυλές της Εποχής του Σιδήρου.

Η ανακάλυψή του, εντός της παραδοσιακής επικράτειας των Trinovantes ενδέχεται να υποδηλώνει δυτική μετακίνηση φυλών, γεγονός που συμφωνεί με τις αφηγήσεις των αναταραχών κατά τις εκστρατείες του Καίσαρα.

Τα 993 χρυσά νομίσματα, περιλαμβάνουν 930 ανατολικούς βρετανικούς στατήρες. Φωτογραφία: Chelmsford City Council

Η δημοτική σύμβουλος του Τσέλμσφορντ, Τζένι Λαρτζ, υπογραμμίζει τη σημασία του θησαυρού για την τοπική ιστορία:

Δεν γνωρίζουμε πολλά για την Ιστορία της Εποχής του Σιδήρου στο Τσέλμσφορντ, και ο Θησαυρός του Great Baddow μας βοηθά να καλύψουμε ορισμένα από τα κενά στο αρχαιολογικό αρχείο αυτής της περιόδου».

Η απόκτηση της συλλογής από το Μουσείου του Τσέλμσφορντ έγινε δυνατή μέσω της σημαντικής επιχορήγησης ύψους £250.000 από το Ταμείο Επιχορηγήσεων Εθνικής Κληρονομιάς, και συνεισφορών από τοπικούς οργανισμούς.

Η χρηματοδότηση, υποστηρίζει την έκθεση, ενώ διευκολύνει την έρευνα και τα έργα συμμετοχής της κοινότητας.

Καταδίκη του χειριστή ανιχνευτή μετάλλων που έκανε την ανακάλυψη

Ενώ η ίδια η ανασκαφή αποτελεί μια στιγμή – ορόσημο, συνοδεύεται από επισημάνσεις σχετικά με την υπεύθυνη ανίχνευση μετάλλων.

Η χειριστής ανιχνευτή μετάλλων ο οποίος ανακάλυψε τη συλλογή σε ιδιωτική έκταση, δεν είχε αποκτήσει νόμιμη άδεια και για αυτό, δεν κατάφερε ν’ αξιώσει την ανακάλυψη, σύμφωνα με τον Νόμο για Θησαυρούς του 1996. Τον οδήγησε μάλιστα σε καταδίκη για απόπειρα κλοπής και παράλειψη ενημέρωσης των εισαγγελικών αρχών, με αποτέλεσμα να μην λάβει την παραμικρή αμοιβή, η οποία αποδόθηκε μόνο στον ιδιοκτήτη της γης.

Παρά τις συνθήκες της ανακάλυψης, ο Θησαυρός του Great Baddow εξακολουθεί να αποτελεί ένα μυστήριο εθνικής σημασίας. H Lori Rogerson, Υπεύθυνη Συντονισμού Ευρημάτων του Έσσεξ προβλέπει την αντίδραση του κοινού:

«Τα επόμενα χρόνια, οι επισκέπτες που θα δουν τον θησαυρό στο Μουσείο του Τσέλμσφορντ θα μείνουν έκθαμβοι από το μέγεθός του και την περιεκτικότητά του σε χρυσό, εγείροντας ερωτήματα όπως, ‘Σε ποιον ανήκε ένας τόσο μεγάλος θησαυρός πολύτιμων νομισμάτων;’ και, ‘Γιατί θάφτηκε στο έδαφος και δεν ανακτήθηκε ποτέ;’».

Η συλλογή έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε προσωρινή έκθεση το καλοκαίρι του 2026 και στη συνέχεια, από την άνοιξη του 2027, σε μόνιμη πλέον συλλογή, προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες, την μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα συναρπαστικό κεφάλαιο της αρχαίας ιστορίας της Βρετανίας.

Η εξαίσια συλλογή, υπόσχεται να ρίξει φως στις περίπλοκες πτυχές της Βρετανίας της Εποχής του Σιδήρου αλλά και στη σημασία της ρωμαϊκής επιρροής.


πηγη enikos.gr

Ο θησαυρός του Baddow. Φωτογραφία: Fountains Media/Museum of Chelmsford
 

Top Post Ad

https://i.imgur.com/W4cdK6E.jpeg

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael