Τι θα γίνει με τις τιμές για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών
Μεγάλες αλλαγές όσον αφορά στην ασφάλεια για τα αυτοκίνητα τους αναμένουν τους οδηγούς από την 1η Ιανουαρίου 2025, καθώς τότε μπαίνει σε εφαρμογή μία νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι οδηγοί που προχωρούν στην ασφάλιση του οχήματός τους, είτε ιδιωτικής είτε επαγγελματικής χρήσης, είναι υποχρεωμένοι να συμπεριλάβουν την κάλυψη σε περίπτωση ζημιάς από φυσικές καταστροφές.
Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων που έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, λόγω των αυξανόμενων επιπτώσεων από πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς και άλλες συνέπειες που απορρέουν από την κλιματική κρίση.
Η υποχρέωση ασφάλισης για φυσικές καταστροφές θα καλύπτει κάθε ζημιά που αποτελεί συνέπεια φυσικού φαινομένου, όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμούς, φωτιές.
Τα οχήματα που ανήκουν στο Δημόσιο δεν έχουν αυτή την υποχρέωση.
Τι θα γίνει με τις τιμές για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών
Φυσικά, η προσθήκη της εν λόγω κάλυψης συνεπάγεται και λίγο μεγαλύτερη τιμή, η οποία ωστόσο προκύπτει από μία σειρά παραμέτρων, όπως η αξία του οχήματος, η περιοχή όπου βρίσκεται, αλλά και το επίπεδο κινδύνου της περιοχής αυτής.
Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, το μέσο κόστος για την κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών ανέρχεται σε περίπου 10-12 ευρώ, ενώ η υποχρεωτικότητά της εκτιμάται ότι αναμένεται να μειώσει την τιμή.
Το νέο οικονομικό βάρος εκτιμάται ότι θα είναι πολλοί οι οδηγοί που θα κληθούν να σηκώσουν, καθώς η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τους πιο γερασμένους στόλους αυτοκινήτων και συνήθως τα παλαιά αυτοκίνητα δεν είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικής καταστροφής.
Και όλα αυτά προστίθενται στο γεγονός ότι το κόστος ασφάλισης αυξάνεται συνεχώς από την πανδημία και μετέπειτα.
Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι η νέα ρύθμιση που μπαίνει σε εφαρμογή από το 2025, θα εξασφαλίσει την άμεση αποζημίωση των οδηγών, των οποίων τα οχήματα έχουν υποστεί ζημιές από κάποια φυσική καταστροφή.
Όσον αφορά τον τρόπο διεκδίκησης αποζημίωσης, ο ιδιοκτήτης του οχήματος πρέπει να καλέσει τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής του για να καταγράψει το περιστατικό.
Επιπλέον, να παραλάβει από την Ε.Μ.Υ. το δελτίο καιρικών φαινομένων που αφορά την περιοχή και την ώρα που έλαβαν χώρα τα εν λόγω καιρικά φαινόμενα, το οποίο θα προσκομίσει και στην ασφαλιστική του.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι απομένει λιγότερος από ενάμισης μήνας για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τους οδηγούς που έχουν ήδη συνάψει ασφάλεια, με ημερομηνία λήξης αρκετά αργότερα από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Πηγή: ieidiseis.gr
Pιζικές αλλαγές στα αυτοκίvητα τo 2025 – Αuτό είναι το υπoχρεωτικό «xαράτσι» για εkατoμμύρια oδηγoύς
Νοεμβρίου 20, 2024