Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με νέα μελέτη της Greenpeace, μέσα σε διάστημα 15 χρόνων η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 1/3 των αγροκτημάτων της. Η απώλεια μάλιστα αυτή, αφορά αποκλειστικά τα αγροκτήματα μικρής κλίμακας, τα οποία οι αγρότες παλεύουν να διατηρήσουν ζωντανά.
Το 31% των αγροκτημάτων της χώρας μας δεν υπάρχει πια, αφού τα μικρά αγροκτήματα, που αποτελούν ουσιαστικά τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργίας, έχουν συρρικνωθεί κατά 37%.Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αγροκτήματα μικρής κλίμακας, αντιπροσωπεύουν περίπου το 88% των συνολικών αγροκτημάτων της χώρας μας.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την ανάλυση της Greenpeace, μεταξύ 2007 και 2021, τα μέσα καθαρά κέρδη ανά αγρόκτημα στην Ελλάδα, μειώθηκαν κατά 13%, την ώρα που τα αγροκτήματα βιομηχανικής κλίμακας, έχουν αυξηθεί κατά 59%.
Η οικονομική απόδοση ανά αγρόκτημα αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 23% μεταξύ 2007 και 2021, ωστόσο αυτός ο μέσος όρος δεν ισχύει για τα αγροκτήματα μικρής κλίμακας, τα οποία δεν έχουν καταγράψει καμία αύξηση σε αυτό το διάστημα.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκεί όπου συνολικά έχουν χαθεί σχεδόν δύο εκατομμύρια «εμπορικά αγροκτήματα» και 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Έντονο το φαινόμενο στη Δυτική Μακεδονία
Στη Δυτική Μακεδονία, πέρα από τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες περιοχές, έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμα πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, έχει καλυφθεί το ποσοστό, που μπορεί να δοθεί για τη δημιουργία των ΑΠΕ, όπως των φωτοβολταϊκών κι έτσι συρρικνώνεται η διαθέσιμη για καλλιέργεια γη.
Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου